Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Kéktúra

Sümegtől Zalaszántóig

2016. június 18. - fovarosi.blog.hu

A Közlekedési Múzeum egyik méretes kincsét is érintve, működő és romba dőlt erdészházakon át, medvehagyma illatú ösvényen sétálhattam Sümegtől Zalaszántóig, középkori várromtól buddhista sztúpáig terjedő látnivalók között. 

fovarosi.blog.hu: 20160520-01-DeliPu - indafoto.hu

Egy reggeli vonattal indultam a Déli pályaudvarról Tapolca felé, ismét megcsodálva a vasúti kocsi belső terének csodálatosan rózsaszín színvilágát, ami a Família Kft. sorozat lakberendezői világát idézte fel bennem.

fovarosi.blog.hu: 20160520-02-Tapolca - indafoto.huA tapolcai vasútállomáson lehet megnézni az 1999-ben balesetben megsérült M61.004 NOHAB mozdony első részét. Ez korábban Budapesten a Közlekedési Múzeum egyik dísze volt.

Tapolcán egy gyors kajálásra beugrottam a buszpályaudvarhoz, de siettem is rögtön utána vissza, mert indult a vonatom Tapolcáról Sümegre. Közben azon gondolkodtam, hogy milyen hülye is vagyok, 15 perces vonatút után napokat töltök majd azzal, hogy visszamásszak Tapolcáig :-) 

Sümegen a szépen felújított vasútállomás forgalmi irodája előtt van a bélyegző, mellette egy faládákból összeállított kis vonatot is megnézhetünk. A vasútállomást elhagyva az első ház újra lenyűgözött: a kertben álló fehér állatfigurák csodás háttereként műaranyozott osztású ablakok, az ablakokban lila művirágok adnak valami egészen csodás összképet. Ebben az utcában van egy ritka szakasz is, ahol a 4 jelzés (kék, piros, sárga, zöld) együtt halad. Sümeget már megnéztem korábban, így most csak áthaladtam rajta. Az utolsó házakat elhagyva néhány kecskegida mekegett lelkesen, utána már csak a távvezetékek óriási tartóoszlopai, majd balra egy felhagyott krosszpálya mutatták a városi élet jeleit. A földút lassan leereszkedve éri el a vasúti síneket, ezek keresztezése után néhány száz méterrel lehet egy kis kitérőt tenni a Sümegi Bazaltbánya vasútállomás felé. Itt az út élesen elkanyarodik, az aszfaltút elérésekor újabb kanyar jön:

fovarosi.blog.hu: 20160520-18-SumegiBazaltbanya - indafoto.hu

Így térünk rá a sarvalyi vadászházhoz vezető útra:

fovarosi.blog.hu: 20160520-19-SarvalyVadaszhazFele - indafoto.hu

ami a bélyegzőnek is otthont adó házig visz fel:

fovarosi.blog.hu: 20160520-21-SarvalyVadaszhazFele - indafoto.hu

Több tájegység is találkozik egymással e vidéken: a Déli-Bakony nyugati végét képviselő Sümeg-Tapolcai-hát, a Keszthelyi-hegység északi részét alkotó Tátika-csoport, a csaknem idáig felhúzódó Tapolcai-medence, valamint a Kisalföld nyúlványaként a Marcal-medence déli csücske. (...) A Rendeki-hegyre igen változatos növényvilág jellemző: a Bakonyvidék legfontosabb erdőtársulásai itt egymás mellett figyelhetők meg. Az északi oldalon - különösen a zártabb völgyekben - extrazonális bükkösök és gyertyános-tölgyes erdők alakultak ki. A platón cseres-tölgyest láthatunk, míg a sziklás, sekélyebb rendzina talajokon természetvédelmi szempontból értékes, mészkedvelő molyhos tölgyesek állnak. (...) A térségben másutt is sokfelé előforduló értékes rovarok, mint a kardos-, a fecskefarkú- és a kis Apolló-lepke mellett például itt - a kétszikűekben gazdag sztyeplejtőkön - él a hazánkban bennszülött szöcskefaj, a magyar tarsza is. Főképp molyhos-tölgyesekben jellemző a tölgyfaszender. Idős, még élő, de már pusztulásnak indult faegyedek gyökereiben , illetve földközeli szárrészeiben fejlődik a szarvasbogár. A meleg, sziklás, déli kitettségű gyepekben gyakori a zöld gyík. A rovartáplálékot nagy mennyiségben tartalmazó cserjések, ritkás erdők énekesmadár faunája különösen gazdag. (...) A Pannon-tenger kiélesedő vizű medencéje 5-7 millió éve tóvá alakult, majd feltöltődve kiszáradt. A helyén visszamaradt finomszemű üledékbe 3-4 millió éve magmás kőzetolvadék nyomult a földkéregből, ami azonban néhol megrekedt a nagy vastagságú homokban. Ennek metszetét tárják fel a környékbeli bazaltbányák (Sümegprága, Bazsi). (...) A várromhoz vezető túra során megcsodálhatjuk a bazaltplató kétévszázados bükkösét is. Ez az őserdő jellegű állomány - szigorúan védett erdőrezervátumként - a térség bazalthegyeinek természetes növénytakaróját legépebb formájában őrzi. (...) Területünk jellemző nagyvadja a gím- és a dámszarvas, az őz, valamint a vaddisznó. A kisragadozók közül megtalálható itt a vadmacska, a róka és a borz. A térség korai lakottságára utaló régészeti emlékekből csak két különlegességet emelünk ki: több mint 5000 évvel ezelőtt a sümegi Mogyorós-dombon nagyarányú kovakőbányászat folyt, illetve innét alig 1 km-re álltak Sarvaly falu bazaltalapozású, fagerendás boronaházai a XIV-XVI. században. (részletek a Bakonyerdő kihelyezett információs táblájáról)

Az erdészházhoz felérve jobbra forrásvíz is csörgedezik, balra lejjebb a nagyobb erdészeti épületek sorakoznak:

fovarosi.blog.hu: 20160520-23-SarvalyVadaszhaz - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: 20160520-24-SarvalyVadaszhaz - indafoto.hu

Fentebb elvileg Sarvaly falu egykori épületeihez visz egy P, majd kék L jelzés, de ezt nem találtam meg - lehet, hogy az erdészet elkerítette a területét. Így mentem tovább az úton, ami ebben a kereszteződésben vett kanyart. Az emelkedést idővel enyhe lejtés követi. Útközben hatalmas területeken, rengeteg medvehagymával találkoztam:

fovarosi.blog.hu: 20160520-29-Medvehagyma - indafoto.hu

A medvehagyma levelét megdörzsölve hagymaillatot áraszt. Könnyű összekeverni a gyöngyvirág hasonló kinézetű, de mérgező levelével!

Egy idő után elértem egy ma már elég nehezen észrevehető egykori erdészház romjaihoz. Előtte jókora rét terül el, a háznak már csak egyes falai állnak:

fovarosi.blog.hu: 20160520-31-RegiErdeszhaz - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: 20160520-34-RegiErdeszhaz - indafoto.hu

Figyelni kell, mert ennél a résznél újabb kanyart vesz, földút visz a fák között. Amikor ezen kiértem egy szélesebb útra, egy rókával futottam össze:

fovarosi.blog.hu: 20160520-36-Roka-EmelkedoElott - indafoto.hu

Az új útra balra kell fordulni, de csak úgy 200 méter erejéig, utána jobbra felfelé indul meg a hegymászás.  Jó meredek rész jön, de nem túl hosszan, később enyhül az emelkedés foka. A Fekete-tótól nem kell sokat várni, csupán egy fekete földes, mocsaras mélyedést takar: 

fovarosi.blog.hu: 20160520-39-FeketeTo - indafoto.hu

Tovább folytatva az utat, nemsokára felértem egy keresztúthoz. Itt van néhány pad, egy furcsán tekeredő törzsű fával. Érdemes volt jobbra kitérőt tennem a kék L jelre, ez visz fel a Tátika várromjához, ahonnan remek kilátás nyílik:

fovarosi.blog.hu: 20160520-44-Tatika - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: 20160520-50-Tatika - indafoto.hu

A padokig visszasétálva a K jelzésen lehet tovább menni. Hamar erős lejtésbe fordul az út, több színváltozatban kör jelzések is becsatlakoznak. Maradjunk mindig a kéken, ez levisz az autóútig. Amikor azt elérjük, jobbra van a Hidegkút. Szépen kiépített, van pár pad is, de ebből a vízből inkább nem ittam...

fovarosi.blog.hu: 20160520-54-Hidegkut - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: 20160520-55-Hidegkut - indafoto.hu

Ezután csak röviden kell az aszfaltúton haladni, majd balra letérni egy mező szélén. A mezőn alig van jelzés. Haladjunk úgy, hogy jobbra essen a rét (azaz a Kovácsi-mező), balra pedig a bozótos-erdős rész.

fovarosi.blog.hu: 20160520-58-KovacsiMezo - indafoto.huA Kovácsi-mező

Pár száz méter után, a mező felső végénél lehet bemenni a fák közé. Itt néhány törést leszámítva egyenesnek mondható az út. A Kovácsi-kút kereszteződésében már jó nagy tábla jelzi, hogy nincs messze a sztúpa. Útközben néhány tájékoztató tábláról még okosodhatunk is, magyar és angol nyelven is. 

fovarosi.blog.hu: 20160520-68-ZalaszantoiSztupa - indafoto.hu

Bár már lenyugvóban volt a nap, a buddhista szentélyhez érdemes volt betérni. Először megpillantva az volt az érzésem, hogy nem is ezen a bolygón járok.

fovarosi.blog.hu: 20160520-70-ZalaszantoiSztupa - indafoto.huEz a Béke-sztúpa, amely a 316 méteres Zalaszántói-hegyről néz a Balatonra, 30 méter magas és 24 méter széles. (...) Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a sztupa belsejében. A Buddha-szobor Dél-Koreából származik. (...) Őszentsége, a 14. dalai láma, Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én, ünnepi keretek között nagy örömmel személyesen avatta fel ezt a sztupát. A magyarországi Buddhista Béke Sztupa Alapítvány elnökének, Bop Jon koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez az emlékmű. Jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek. (...) Osztrák köz- és magántámogatások segítségével 1992. márciustól szeptember végéig elkészülhetett az emlékmű. (...) Sugározzon ez a Béke-sztupa innét az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható békeszerető gondolkodást az egész világba!

Ha tudod időzíteni, május 21-én érdemes feljönni, ekkor tartanak itt Buddha születésnapi ünnepséget. A sztupa mellett egy kis ajándékboltban vehetünk buddhista témájú szuvenyíreket, és épült egy egészen komoly méretű meditációs épület is:

fovarosi.blog.hu: 20160520-73-ZalaszantoiSztupa - indafoto.huBalaton-Felvidék meets buddhizmus

A sztúpa után tovább folytattam utam, innen már lejt a faluig. Már előbb házak közé értem a szőlősben, a faluba beérve pedig a vízimalomhoz visz az út. Itt ért el az este, így már csak felsétáltam a kempinghez, ahol megszálltam éjszakára. Jó kis faházai vannak, és nem csak szobát vehetünk ki, hanem akár meg is vehetjük az egészet - éppen árulják a tulajdonosok.

fovarosi.blog.hu: 20160521-01-ZalaszantoiKemping - indafoto.hu
Az egyik faház emeletén egész kis apartmant kaptam szállásul

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura.blog.hu/api/trackback/id/tr818755870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása