Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Kéktúra

Bodajktól Gántig

2017. december 15. - fovarosi.blog.hu

A Sandokan étterem, Csókakő újjáépülő vára, séta a Nyúl-völgyben, és egy második világháborús mészárlás emléke is elém került ezen a látnivalókban gazdag szakaszon.

Reggel korán ébredtem, mert 6:45-kor indult a buszom Bodajkra. Bodajk előtt, Söréden tartott a busz egy 10 perces pihenőt, így egy gyors kávézás, szendvics vásárlás is belefért. Bodajkot nem jártam be végig, hanem egy gyors bélyegzést követően mentem is ki belőle. Balra az 1956-os emlékmű érdekessége, hogy idézetnek egy Ákos dalszöveget választottak rá - egyedi megoldás. A város határában, a már régen használaton kívüli iparvágány állomásépülete után rövidesen újra sínekhez értem - ez a ma is használt vonal. Itt is lehet bélyegezni, az állomásépülethez képest a sínek túloldalán, a sorompó mögött, egy oszlopon van a bélyegző

Frissítés: 2020 októberében az útvonal megváltozott. A bélyegző a vasútállomástól átkerült a Hochburg-Lamberg kastélyhoz. 

utvonalvaltozas-202010-bodajk.jpg

Az aszfaltúton végigbandukolva a 81-es főúthoz értem ki, itt, a Sandokan étterem és panzióban még tartottam 10 perc szünetet egy kólára, palacktöltésre, mosdó látogatásra. Ezután a 81-es mentén szerencsére csak pár lépés, és balra letértem a kis forgalmú aszfaltútra. Ez hangulatos, szerény emelkedővel visz be Csókakőre. Végig is kellett sétálni a falun, érintve a templomot, és előtte a falu térképét is. A 2016-os kiadású térképem szerint a falu közepén van a bélyegző, de de helyben kiderült, hogy már felvitték a falu felső végében levő parkolóhoz. Nem semmi, itt fizetős a parkolás (2017-ben 500 Ft/nap a tarifa). 

20170819-017-Csokako"Csókakő a Móri-árok Vértes felőli oldalán helyezkedik el. A vár és később a település, a csóka madárról kapta a nevét, a kő pedig a vár korabeli megnevezéséből (kő=vár) adódik. A várat az 1241-1242-es tatárjárást követően IV. Béla rendeletére a Csákok építették. Első írásos említése 1299-ben történik. (...) Károly Róbert 1326-ban felismerte Csókakő kulcsszerepét, és megszerezte azt a Csákoktól. A Rozgonyiak 1430-ban a várat megkapták a királytól. Csókakő 1490-től ismét királyi vár. II. Ulászló előbb Corvin Jánosnak adományozta, majd Egervári Lászlónak zálogosította el. Kanizsai László 1515-ben szerezte meg a várat. Báró Nádasdy Tamás kezére került 1534-ben. Csókakő 1543-1687-ig török végvár lett. (...) 1687. október 16-án 143 éves török uralom alól szabadult fel. Hochburg János tanácsos vásárolta meg a csókakői uradalmat 1691. november 8-án művelt és nem művelt területeivel. Az 1703-ban kirobbant Rákóczi Szabadságharc idején igen elnéptelenedett volt a falu. Az első betelepülőket Lamberg gróf hozta be - 1740-ben 17 magyar zsellért telepítettek Csókakőre. (...) 1772-ben megkezdik a Szent Donát Plébánia Templom megépítését, aminek épületét 1774-ben fejezik be és szentelik fel. (...) A második világháború sok áldozatot követelt, ami 1944-ben érte el a falut. Csókakő többször cserélt gazdát, német, illetve szovjet csapatok feszültek itt egymásnak. Az első találat 1944. december 24-én érte a falut. (...) A háborút követően újjáépítették a községet, és 1950-ben felszentelték a templomot. (...) Megindult 1960-ban a turizmus fejlődése, 1961-63 között végzett ásatási munkálatok révén egy időre sikerült megállítani a várrom pusztulását. (...) Megkezdődik 1995-ben a vár felújítása, a Sörédi Pál vezetése alatt álló Várbarátok Társaságának segítségével. A bánya 1999-ben bezárásra kerül, s befejeződik a Bánya udvar rekultivációja is. Ugyanebben az évben megrendezik az I. Várjátékokat Csókakőn. (...) A település összterületének nagysága 2012-ben 10,72 km2, lakossága 1383 fő." (Idézetek a térkép alatti leírásból, a teljes szöveg itt olvasható.)

A falu felső végében van a parkoló, itt korábban mészkőbánya működött, területét 2003-ban rekultiválták. Itt vannak padok is - sőt, én még egy kürtőskalács árust is találtam. A rég felső végében, egy fa villanyoszlopon találtam rá a bélyegzőre. Innen felfelé megy tovább a kék jelzés, be az erdőbe. Kicsivel feljebb találni egy kiágazást piros L és zöld L jelzésekkel - ezen javaslom megközelíteni a várat. Fa lépcsőfokokon úgy száz métert kell felmenni, majd egy jókora szikladarabon átbújni, és hopp, már ott is vagyunk. 

(Az Aperti Film felvételei)

20170819-023-KekEsPirosLJelzes

2017-es infó szerint a vár november 1 és március 31. között 9-17-ig, április 1-től október 31-ig 9-21-ig tart nyitva. Belépőjegy a felújítás ideje alatt még nincs, viszont egyik épületbe sem lehet bemenni, csak a vár belső lépcsőin lehet felmenni a vár tetejéig. 

A vár rekonstrukciója még folyik, így ingyen beléphettem, viszont a kápolna és az őrtorony még zárva volt. És a fentebbi kútba sem engedik beugrani a turistát - ez remélhetőleg így is marad. Érdemes a legfelső szintig is felmászni, onnan ugyanis már nem csak a falu, hanem a túloldali hegyek felé is remek a kilátás. 

Ha le akarsz ülni enni-inni, akkor ne a várban tedd, hanem a már ismert úton lépcsőzz vissza a kékre, és úgy kétszáz méterrel feljebb lesznek árnyas padok, a várról szóló információs táblánál

A piros L és a zöld L jelzések fentebb szétválnak, a kék a Vár-völgy szép útján emelkedik tovább.  Fent egy nagy fánál éri el a Csóka-hegyről jövő utat. Ilyen széles, jól járható utak jellemzik a Gántig hátralévő részt, erdei utakkal kombinálva. Hamarosan kereszteztem a zöld jelzést, majd később balra egy elkerített rész mellett vitt az út, itt is a Mária-úttal közösen. 

20170819-055-NagyFak

Egy szinte autópályává szélesedő résznél elértem a kék kereszt jelzést, de ez egy közös kanyar után nem sokkal kitért - pontosabban az ment tovább egyenesen, a kék pedig jobbra. Ezután még több kanyar is jött, érdemes figyelni - bár itt jók a jelzések, könnyű megtalálni az utat. Gondban csak akkor voltam kicsit, amikor egy irtáshoz érve eltűntek a jelek:

20170819-061-IrtasItt  simán csak egyenesen kell továbbmenni, az irtás túlsó végénél már lesz jelzés újra, és egy vadászlesről vissza is nézhetünk:

20170819-064-Irtas

"A Vértes-velencei-hegyvidék középtáj részét képező, Fejér és Komárom-Esztergom megyében elhelyezkedő kistájcsoport (területe 307 négyzetkilométer) három kistájat (Vértes-fennsík, Vértes peremvidéke, Gánti-medence) foglal magában. Az alacsony, tönkös sasbércek sorozatából álló középhegység fő tömegét adó triász dolomit mellett mészkőformációk üledéksorozatai is részt vesznek a felépítésében. A felszíni vízfolyásokban szegény kistájcsoport fennsíkjának rendkívül változatos élőhelyei (bükkösök, gyertyános-tölgyesek, zárt mészkedvelő tölgyesek, bokorerdők, nyílt és zárt dolomitgyepek, sztyepprétek) botanikai és zoológiai ritkaságoknak adnak otthont. A Vértes-hegység öt településéből egy sem városi jogállású." (A kéktúrás információs tábla szövege)

A térképen fehérrel jelzett aszfaltutat elérve kiléptem, innen nagyon jól lehetett haladni. 

20170819-066-Aszfaltut

Amikor egy másik aszfaltút és a zöld kereszt is felbukkant egy nagy fánál, amire két kifakult szentképet is felszögeltek, simán csak az úton kellett maradni, elköszönve a Mária-úttól is. Az aszfaltút után egy enyhén lejtő, szép szakasz jött. A kék kereszt jelzés érintésekor is csak egyenesben kell maradni (avagy jobbra tartani, nem térve ki balra), így a kék és a zöld közös szakaszán sétálva tovább.

20170819-071-GezaPihenoElott

Ahol ilyen az erdő, egy idő után nézegessünk jobbra, egy jelöletlen, kitaposott kis ösvény pár lépéssel kivisz a Géza-pihenőhöz:

20170819-075-GezaPiheno

20170819-074-GezaPiheno

Ezt a kis kockát 1973-ban, dr. Göblyös Géza ügyvéd emlékére emelték halálának évében. Innen szép kilátás nyílik a Horog-völgyre. A kőkocka közelében erdei padnál is le lehet ülni. A pihenőhely után a kék hamarosan balra elágazik, elköszönve a zöld jelzéstől. 

20170819-080-GombasFa

Enyhén lejtő úton ereszkedtem le a Nyúl-völgyben:

20170819-081-NyulVolgy

Az aljában egy újabb fairtás következett, itt mindig a széles úton kellett maradni. (Az irtás miatt jelzésből is kevesebb maradt.) A kék kereszt elérésekor csak továbbmentem, lejjebb kiértem az erdőből egy pusztás részre. Villanyvezeték mentén indul el vissza a kék kör jelzés. Erre tettem egy kitérőt - megérte. 

Az első megálló az egykori Kápolnapuszta temetőjéhez vitt, ahol egy 1945 márciusi vérengzésben a Vörös Hadsereg a kis falucska összes férfi tagját kivégezte.

Még feljebb sétáltam a villanyoszlopok mentén. A falu egyetlen, romjaiban még beazonosítható házát is belepte már a gaz. A fenti, 2015-ben feltöltött videóhoz képest még tovább omladozott...

20170819-092-Kaptalanpuszta

Még úgy 2-3 villanyoszlopnyival feljebb, jól jelzett helyen tér be a fák közé a jelzés a Vörösmarty-forráshoz. Itt egy nagyon szép tisztást találtam, padokkal, eső beállóval. A forrás vize tiszta, de a kútból nem jön ki kifolyó cső, így nem igazán lehet a vizespalackokat megtölteni. A forrás felett egy pici mesterséges tó is van, de az már elkerített magántulajdon.

20170819-096-Kaptalanpuszta-VorosmartyForras

Visszasétáltam a kék kör jelzéstől egészen az aljáig. A sárga jelzés keresztezése után egy nagyobb, fedett pihenőhelyet értem el. Innen egy keskeny erdei ösvény indult el (sajnos jelöletlenül) először laposan, a kékkel párhuzamosan, de a fák között, majd emelkedésnek indulva. Még kétszáz métert se kell menni ezen a Gánti-barlang két, egymás melletti nyílásához. A nagyobbikba bepillantva még egy denevért is felriasztottam édes nappali álmából. Bocsi, denevér!

20170819-100-GantiBarlang

20170819-101-GantiBarlang

Ezután már csak egyenesen mentem tovább, míg balra kopár domboldal tűnt fel a borússá váló időben: 

20170819-104-GantElott

Az első házak elérésénél balra le kell térni a házak mögött futó utcára. Mit házak, inkább falusias hangulatú paloták ezek. Feljebb, az első keresztutca elérésekor egy kicsit ismét letértem a kékről (látszik, hogy időben odaértem, mi? :-) ), átvágva a kék háromszög jelzésre. Először egy házát sirató, bőröndös öregasszony szobránál emlékezhetünk a Gántról kitelepítettekre, majd a buszmegálló után a kék háromszög jelzés indul meg a hegynek. Ide nem a tetejébe telepített kereszt és két emlékkő miatt érdemes felmenni, hanem mert fentről szép panoráma nyílik Gánt lovardájára és házaira. 

20170819-113-Gant 20170819-109-Gant

A hegyről visszatértem a kék jelzésre. Az új aszfaltút melletti új járdán a Petőfi utcán egy szovjet hősi emlékmű is felbukkan:

20170819-114-Gant

A Petőfi utca végénél akkora vizesárok épült, hogy egy kisebb folyó is elférne benne. (Találd ki, milyen üzem működik errefelé...) A piros négyzet elérésétől pár lépésre jön Máry néni vendéglője, a bejárat melletti ablakban van a kéktúra bélyegző, ne hagyd ki!

20170819-119-Gant

A bélyegző kívül van, így tudtam használni úgy is, hogy ott jártamkor éppen zártkörű rendezvény volt. Pár lépéssel feljebb egy ABC is van az utca túloldalán (2017-ben nyitva: H-P: 6:30-11, 14-17:30, Szo: 6:30-14:30, V: zárva.) Ha érdekel, Gánt térképet itt találsz. Ha maradnál még egy napot, nézd meg Gánt-bányatelep mellett a földtani tanösvényt is (térkép itt).

Én este a Hegyalja út 39. alatti vendégházban aludtam, egy hatalmas szobában, sarokkádas fürdőszobás helyen, remek körülmények között. 

20170819-125-Gant

A templom belső tere - augusztus 20-ára készültek ottjártamkor, így nyitva volt a kapu

Ezt a szakaszt 2017.08.19-én jártam be. Kérlek, hogy az azóta történt változásokról értesíts hozzászólásban. Köszönöm!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura.blog.hu/api/trackback/id/tr512881972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása