Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Nagymarostól Kóspallagig

2018. november 15. - fovarosi.blog.hu

Ez volt az egyetlen túraszakasz, ahol nem csak szitakötőket fotózhattam, hanem pávát és szurikátát is. A Julianus-kilátóból pedig két ellenkező irányban is a Dunára nyílik kilátás. 

Hajnalban még szakadt a viharos eső, még áldozata is volt a Dunántúlon. Így kényszerűen csak később indultam neki a túrázásnak. Autóval mentem ki a váci vasútállomásig, onnan a 9:10-es vonattal indultam tovább Visegrád-Nagymaros vasútállomásra.

Nagymaroson csak bélyegeztem, majd indultam is tovább, a szép szecessziós homlokzatú iskola épületénél balra, majd az éppen felújítás alatt álló templom előtti térnél hegynek fel indulva. (honlap: www.nagymarosiplebania.hu)

A nagymarosi gótikus műemléktemplom a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke, amely négy évszázad átépítései során kapta meg mai arculatát. Nagymaros templomát 1331-ben említi először írásos emlék. A város növekedésével és felvirágzásával a korai kistemplom szűknek és szerénynek bizonyult, ezért valószínűleg a XIV. század második felében hajóját kibővítették és megmagasították. A templomot a XV. század végén ismét átépítették, hajóját kelet felé egy szakasszal meghosszabbították, és egy új sokszög záródású támpilléres szentélyt építettek hozzá. Az építkezés utolsó szakaszában kezdődött meg a monumentális torony építése. Alsó része négyzetes hasáb alakú, itt nyílik a pompás csúcsíves kapu. A felette lévő szint (a harangemelet szintjétől) már nyolcszögletű alaprajzú, mely fölé bádogfedéssel borított, sokszög formájú téglakupola került, csúcsán a kereszttel. A templomot 1771-72-ben barokk stílusban építették újjá Leonard Schade kamarai építész tervei szerint. A szentélyt félkörívesre alakították, és félgömb kupolával fedték. A templomhajóba falpilléreket emeltek gazdagon tagolt párkányzattal, befalazták a régi gótikus ablakokat, és új, nagyméretű szalagkeretes ablakokat nyitottak a szentélyben és a hajóban egyaránt. A főkapu előterében található az a gyönyörű, 1509-ben készült gótikus csillagboltozatú mennyezet, amelyhez hasonló Magyarországon nem sok helyen található. (Részlet a plébánia hirdetőtábláján kihelyezett ismertetőből)

A meredeken emelkedő Diófa utcán át hagytam el Nagymarost.

20180609-09-UtolsoHaz

Az út balra tért, majd a nemzeti park tábla után egy vízmosás medre felett emelkedett a Templom-völgyben. 

20180609-11-VizmosasMenten

20180609-14-Faag

20180609-17-SargaJelzesnel

A sárga jelzés elérésekor az irányító táblák is jelzik, hogy ki lehet térni a kék barlang jelzésre, a Remete-barlanghoz. Mivel 1,7 km a kitérő, engem meg kergetett az estére ígért eső, kihagytam a lehetőséget, de felírtam a bakancslistámra. Feljebb több helyen is körbekerített, mély gödrök mellett vitt az út - ezek egykori kutatóaknák:

20180609-20-Kutatoarkok

Feljebb az Ürmös-rétnél egy antennát találtam a tisztás közepén:

20180609-22-UrmosRet

Itt egy kicsit bosszankodtam, hogy hiába jöttem meredeken fel a hegyre, még sincs jó kilátás sehonnan. Hamarosan ez a problémám is megoldódott: a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátóból két irányban is rálátni a Dunára!

A Visegrádi-hegység és a Börzsöny a földtörténet miocén korában, mintegy 16-14 millió évvel ezelőtt zajlott vulkáni tevékenység során jött létre. A mai Hegyes-tető és Szent Mihály-hegy környéke egy hatalmas, mintegy 10-12 kilométer átmérőjű, 1100-1200 méter magas rétegvulkáni kúp része volt. A vulkáni felépítmény központi része kétszer is beszakadt, s ezzel egy kettős kaldera jött létre. A lávakőzetekből és vulkáni tufákból álló vulkáni felépítmény központja, illetve a kalderák középpontja a mai Duna vonalától délre lehetett. A mai Hegyes-tető az idősebb, nagyobb átmérőjű kaldera északi peremén helyezkedett el. Ezt a hatalmas, összetett vulkáni felépítményt - amely addigra már jelentős mértékben lepusztult, átalakult - a pleisztocén korban, alig 1-2 millió évvel ezelőtt a Duna átvágta. Az északi kisebb rész ekkor került közvetlen kapcsolatba a mai Börzsönnyel, amelyet szintén intenzív vulkáni tevékenység hozott létre a Visegrádi-hegységgel egyidőben. (Részlet a tanösvény egyik táblájáról)

Innen egy sráccal, Danival együtt mentünk tovább a Törökmezei turistaházig. Tettünk egy pici kitérőt a zöld T jelzésre, a Büdös-tóhoz. Ez egy természetes keletkezésű, de természetvédelmi céllal az ember által kimélyített tó, tele békalencsével, mellette egy vadászlessel. Meg pár cuki kiskacsával.

Később egy pici kis keresztre is ráleltünk az út mentén, "Pali / 2013" felirattal. A Kövesmezőnél elértük a vasbeton lapokkal burkolt parkolót és az aszfaltutat. A jelzés az aszfaltúttól 20 méterrel beljebb halad, rajta a zöld T tanösvény tábláival. Az esős időre való tekintettel maradtunk az aszfaltúton, amíg jobbra el nem fogyott a ligetes rész. Itt kellett balra letérni az aszfaltútról, és először ritkásabb, majd sűrűbb erdőben haladni tovább. A Déchy Mór pihenőnél van még némi kilátás: 

20180609-51-Kilatas

A pihenőhely után nagyobb lejtéssel mentünk le, egy jobb kanyar után már vízszintesebb úton. Ahol később a zöld T jelzés elmaradt, jobbról viszont bejött a piros jelzés, már tudtuk, hogy nem vagyunk messze. Hamarosan ki is értünk egy tisztásra.

20180609-55-Lepke

20180609-56-Tisztas

20180609-57-OregFa

 

Ezután már tényleg a Törökmezői turistaház (http://www.torokmezo-turistahaz.hu/fooldal) jött. A ház körül kis állatkert, és mindenféle mászópályák találhatók, de van vendéglátás is. Szóval gyerekeknek is jó helyszín, de ebédszünethez is megfelelő. Az étterem bejáratánál van a bélyegző, ne hagyd ki a nagy nézelődésben!

20180609-59-TorokmezoiTuristahaz

20180609-61-TorokmezoiTuristahaz

A turistaház előtt van egy kis házi állatkert is, ahol mindenféle egzotikus állatokat lehet megnézni, egy negyedórát megér ez is!

20180609-62-TorokmezoiTuristahaz

20180609-64-TorokmezoiTuristahaz

20180609-66-TorokmezoiTuristahaz

20180609-65-TorokmezoiTuristahaz

Ha innen a zöldre teszel egy kis kitérőt, akkor a Fehér-forrás partjára is lemehetsz. Érdemes!

A kék pedig a ház oldalában halad el, és kezd határozott lejtésbe a focipálya után. A patakon átkelve lesétáltam a vízhez. Akkor láttam csak meg, hogy a hídnak van középen még egy, használaton kívüli pillére is. A patakba dőlt faágakon pedig barnás és ragyogó kék szitakötők cikáztak. 10 perces pihenőm ezek fotózásával telt el. 

A híd után a kék és a zöld nyúlfarknyi közös szakasza után a kék jobbra, a zöld balra tér ki. Az erdőben nagy sár volt, de itt már találtam pár lépéssel feljebb "alternatív ösvényeket", úgyhogy jobban haladtam. A Békás-rétre kiérve villanypásztorok között kellett végigmenni. (Ne aggódj, ha nincsen jelzés, csak végig egyenesen, majd a kukorica tábla végén, a vadászles előtt jobbra, aztán úgy 200 méter után balra be a fák közé!) 

20180609-86-BekasRet

20180609-87-BekasRet-P

Ezután egy nagyjából szintben maradó, hosszabb szakasz következett. Az aszfaltút elérésekor az út túloldalán folytatódtak a jelzések, hogy aztán a Kóspallag előtti kereszteződésben kössek ki. Innen már az aszfaltút visz be Kóspallagra. Az ABC-nél (Coop) és Milleniumi emlékkőnél kell balra kanyarodni a Kossuth utcáról a Szent István útra. Ez vezet fel a templomhoz. (Kóspallag térkép nagyban itt!)

20180609-94-Kospallag

20180609-96-Kospallag

20180609-97-Kospallag

A templom után tértem ki a szálláshelyemre. A szabadidőközpont (Kisinóci utca, tel: (30) 534-3334) egyik pici faházában aludtam meg, másnap a templomtól folytatva a túrázást. 

Ezt a szakaszt 2018. május 9-én jártam be. Kérlek, hogy az azóta történt változásokról értesíts hozzászólásban. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura.blog.hu/api/trackback/id/tr1814045436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.