Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Kéktúra

Kóspallagtól Nógrádig

2018. december 15. - fovarosi.blog.hu

A durva emelkedőket végül csak túléltem valahogy, és a Csóványos kilátója pont olyan remek program lett, mint a Nagy-Hideg-hegy turistaháza. Szóval bátorság, túrázók, jó ez a szakasz, megéri!

Reggel korán, már hatkor felkeltem, és összecuccolás után fél hét körül neki is vágtam, mert hosszú, és nagy emelkedős szakasz volt előttem. Kóspallagon visszasétáltam a templomig:

20180610-02-Kospallag-Templom

A templom rendezői jobb oldalán indul a zsákutca táblás Kálvária utca, ezen vezették ki a jelzést. Feljebb, az utolsó házakat elhagyva, a kis tisztás tetejéről nézz még egyszer vissza, később már nem lesz jó rálátás Kóspallagra:

20180610-03-Kospallag

Feljebb már betértem az erdőbe, egy komolyan gondolt piros sorompónál balra térve a kis kálvária sor is elkezdődött. Az utolsó stáció után van még egy 1968-ban épített kis "lourdes-i barlang", még feljebb pedig a három kereszt. Ha nem nőttek volna fel a fák időközben, akkor innen lenne a legszebb kilátás Kóspallagra. Ezután egy kicsit tekergősebb, emelkedős-lejtős út jött, megkerülve egy kisebb csúcsot. A patakot elérve a sárga négyzet jelzés is becsatlakozott. 

20180610-08-Patak

Ezután pár száz nagyon rossz méter következett, a vállig felnőtt gazban, csalánosban kellett átvágni. Szerencsére hamar elértem a kisinóci turistaházat. A fényképezőgépem bepárásodása miatt olyan fotó készült róla, mintha a felhők között járna...

20180610-10-KisinociTuristahaz

Itt a fedett teraszos étkező-söröző rész bejáratánál van a bélyegző, ne feledkezz meg róla! A bélyegzés után csak vizes palackot töltöttem, és indultam is tovább. Ha a magaddal hozott reggelidet ennéd meg, akkor itt, a ház mögötti tisztáson, még a kék - zöld - sárga kereszt közös szakaszánál van egy pad, ott le lehet ülni. A kék és a zöld szétválása után kezdődött a "pokoljárás". Innen gyakorlatilag végig emelkedik az út. Először a Hálás-bérc mélyebb, szélesebb útján, majd feljebb a Lutzenbacher úton. Útközben jobbra találtam rá erre az emlékhelyre:

20180610-14-BarnaFerencEmlekko

A tábla szerint Barna Fer(enc) emlékére készítette a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület. Ferenc 1935. január 28-án hunyt el itt a hegyen egy sí balesetben, egyetemi hallgatóként. Feljebb találtam egy kék háromszög kitérőt, de 2-3 jelzés után az út eltűnt a meredek hegyoldalon, úgyhogy nekem úgy tűnt, hogy ez az Etel-pihenő már nem létezik... Feljebb sziklafal tövébe értem, majd jó magasra felnőtt, ezüst törzsű fák között mentem tovább, útközben egy kék kör jelzésnél egy kis forrást is érintve. A forrásból csörgedezett a víz, de csak egy szikla alól, így palackot nem lehet tölteni. Később sikeresen lecsapoltam viszont egy nagy pocsolyát :-) (A Nemzeti Tócsa Egylet megnyugtatására: maradt még bőven víz a hegyen.) A kék négyzet jelzés becsatlakozása már jó hír volt, mert itt már csak a kavicsszórt utat kellett keresztezni, és nemsokára elértem egy tisztáshoz, ami valójában az egyik tányéros felvonós sípálya. A piros kereszt becsatlakozása után már csak pár perc, és meg is érkeztem a Nagy-hideg-hegyi turistaházhoz:

20180610-30-NagyHidegHegyiTuristahaz

20180610-33-NagyHidegHegyiTuristahaz20180610-36-NagyHidegHegy

A bélyegző a ház oldalsó bejáratánál van. Itt ettem egy virslit és ittam egy kávét, tartottam egy kis pihenőt.

"A 863 méter magas Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsa. Csodálatos kilátás nyílik innen a Pesti-síkságra és a Központi-Börzsönyre, emiatt régóta kedvelt turisztikai célpont. Az 1930-40-es évek óta turistaház és sípálya szolgálja az ide látogatókat. Ugyanakkor a területen egyedülállóan értékes élőhelyek találhatók: a déli oldalt a hegység egyik legszebb és védett fajokban is gazdag andezit-sziklagyepe uralja, az északi oldalon idős bükkösök és sziklaerdők találhatók." (Részlet a Duna-Ipoly Nemzeti Park információs táblájáról)

A hegy legtetején egy kisebb kő jelzi a 864 méteres magasságot. A turistaház mellett néhány vöröses színű, táblákat befoglaló faoszlop mentén indult tovább a kék és a piros jelzés. A tisztás végében jobbra térve rögtön ereszkedni is kezdett, míg egy bal kanyar után átmenetileg ismét vízszintesebb rész jött. Hosszú kilométereken át hol becsatlakozott, hol eltűnt egy piros x jelzés is. Ahol először bejött a kék kör, ott tettem rá egy kitérőt. Kb. 300-400 métert kellett menni először egy csodásan sűrű erdőben:

20180610-43-KekKor-KettosKut

20180610-44-KekKor-KettosKut

Majd egy kitermelt erdős szakasz után meg is érkeztem a Kettős-kúthoz. Egészen bő vizű forrásra találtam itt, szépen kiépítve, ittam is belőle. 

20180610-45-KekKor-KettosKut

Ezt követően visszatértem a kékre. (A piros háromszög jelzést csak érintettem.) A piros x jelzéstől  elköszönés után hatalmas sziklák tették érdekessé a meredeken kaptató utat. 

20180610-49-Sziklak

20180610-50-OregFa-P

20180610-53-Szikla-P

20180610-55-HaramiaLyuk

20180610-57-VilmaPiheno

Az utolsó szikla felső oldalán egy kis fémtábla árulja el, hogy az a Vilma-pihenő. 1967-ben Torma Lajosné emlékére állították a Spartacus "Vértes" természetjárói.

20180610-59-CsovanyosElott

Innen már csak pár perc emelkedő maradt, és felértem a Csóványosra. Nem gondoltam, hogy egyszer élve feljutok ide, de ez is meglett!

"Az ország területén 107 geodéziai mérőtorony található, különféle magasságú jelként. A csóványosi ezek között toronymagasságát tekintve is előkelő helyen van (13.), de - földrajzi értelemben - a legmagasabban fekvő geodéziai mérőtoronyként tartjuk számon. (...) A mai tornyot az 1978-as évben csúszó zsalus módszerrel építették vasbeton mérőtoronnyá, azonban már ezt is fel kellett újítani 1995-ben. (...) Fala 20 cm vastag, monolit vasbeton szerkezetű, külső átmérője 3,5 m. A csatlakozó terepszinthez viszonyítva a henger a tetőbeton szintjén 24,86 méter magas. A mérőpillér felső síkja 26,12 méterre, a magasjellel 28,51 méterre van a terepszinttől. (...) A kialakításnál a tervezőknek a geodéziai funkció megtartása mellett, stabil, minden körülménynek ellenálló, biztonságos szerkezetet kellett létrehozni. Ezért esett a választás az acél tartóvázra, mely a belső vasbeton maggal teljesen együtt dolgozva szilárdítja meg a tornyot. A kilátószintek megközelítését a vasbeton torony belsejében újonnan épített acél csigalépcső és a szintenként kibontott ajtónyílások oldják meg. A lépcsőfokok száma 133. A teraszok járófelülete és a kilátó borítása vörösfenyő, amely utal a Diósjenő környezetében található különleges vörösfenyves-bükkösökre, s nem utolsó sorban faanyagának kiváló kültéri tulajdonságai lehetővé teszik ezt a felhasználást." (Részletek az Ipoly Erdő Zrt. információs táblájáról, a teljes szöveg a helyszínen elolvasható) 

A toronyból sajnos nem lehetett nagyon jól ellátni a messzeségbe, nagyon párás volt az idő. A torony tövében vannak pihenőpadok is, de én a toronyból lejövetel után indultam is tovább - innen már egyedül megy a kék jelzés. Pár lépéssel a torony alatt van ez a sziklazabáló fa - nyamm, nyamm!

20180610-72-CsovanyosUtan

Először egészen meredeken lejtett az út, de ez később többnyire enyhébb lejtésű ösvényre váltott. Még több ponton volt oldalra szép kilátás:

20180610-74-Kilatas

20180610-75-Fatonk

Lejjebb két helyen lehet kicsit megpihenni. Az egyik egy tisztás, rajta a Fultán-kereszttel, és több jelzés becsatlakozásával. A keresztet az orvgyilkosság áldozatává lett Fultán János emlékére emelték. A fák tövében vannak padok is.

20180610-76-FultanKereszt

Itt nem álltam meg, ereszkedtem tovább, míg egy kék kör jelzés fel nem hívta a figyelmemet, hogy megérkeztem a Saj-kúthoz. A kút foglalatát a víz elhagyta, és a cső helyett pár méterrel arrébb tört elő a földből, de így is nagyon kellemes, hideg vizet adott, meg tudtam tölteni a palackot. 

20180610-80-SajKut

Innen nagyobb tempóra váltottam. Az út is zömében lefelé tartott, és nagy mennydörgéseket is hallottam. Végül egy csepp eső nélkül megúsztam a napot. A Saj-kút után kereszteztem a térképen fehérrel jelölt utat, majd átkeltem a Cseresznyés-patakon:

20180610-82-CseresznyesPatak

Ezután nem volt semmi különösebb látványosság, úgyhogy megszaporáztam a lépteimet. Hamarosan becsatlakozott a zöld jelzés is. A közös szakaszon villanypóznák maradványai bukkantak fel, majd egy sorompónál kellett balra kanyarodni. 

Ezután sikerült letévednem az útról, így mehettem vissza. A Pazsik nevű tisztáson újra eltévedtem - fene bele, rosszak errefelé a jelzések. Ha a rét közepén rálelsz a bozótban erre a keresztre...

20180610-87-Kereszt

...akkor ne a két szántó közötti bozótos fasor mentén menj le, hanem indulj a fás domb felé.

20180610-88-ZsidotemetoFele

Odáig egy jelzés se lesz, pedig vannak kőoszlopok (kő karók), amikre lehetne jelzést festeni. A fák közé beérve hamarosan rátalálsz a rendkívül elhanyagolt egykori zsidó temetőre:

20180610-90-Zsidotemeto

Majd pár lépéssel arrébb egy kis kápolna is feltűnt:

20180610-91-Kapolna

Innen már csak le kellett sétálni a faluba, közben élvezve a vár látványát:

20180610-92-NogradiVar

Az első házaknál egy szépen kiépített forrásnál, a Csorgónál lehet újra vizes palackot tölteni.

20180610-93-Csurgo

Innen már csak 5 perc séta a sínek mentén a vasútállomás. Az állomás előtti úton van egy kéktúrás tábla, azon van a bélyegző.

20180610-95-NogradVasutallomas

Én hat előtt pár perccel értem ide, egy bő fél órás pihenő után indultam vissza a 18:46-os vonattal Vácra, majd onnan autóval haza. Nógrád és a vár megtekintése így egy külön nap témájának maradt meg. 

Ezt a szakaszt 2018. június 10-én jártam be. Kérlek, hogy az azóta történt változásokról értesíts hozzászólásban. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura.blog.hu/api/trackback/id/tr7014045550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása