Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Az Ablánci-malomcsárdától Szelestéig

2015. szeptember 14. - fovarosi.blog.hu

Egy vadászlesen ülve nézni, hogy hogyan nő a fű - nincs is ennél pihentetőbb dolog a világon. Csak be ne tévedjünk a Bárnevolna majorba.

Mivel szállást a környéken csak Bükfürdőn találtam, onnan kellett visszatalálnom az elhagyott kék jelzésre. Az éjszakát egy háromcsillagosnak kategorizált, részben felújított, de még mindig nem elég jó apartman hotelben töltöttem, sajnos új döntöttem, hogy reggelit is kérek. Meglehetősen híg kávéval öblítettem le a Metro áruházak legolcsóbb felvágottait és sajtjait, majd esőkabátot húzva, esernyő alatt elindultam. Az eső sose tántorítson el, kedves túrázó: eddig még mindegyik elállt, csak idő kérdése! Busszal bejutottam Bük közepéig, onnan az út mentén gyalogoltam vissza a kék jelzésig.

Az Ablonci-csárdánál már előző nap bélyegeztem, utána még legyalogoltam azt a kábé fél-egy kilométeres szakaszt is, ami után a jelzés megindul a "hegynek", itt: 

fovarosi.blog.hu: 20150820-01-KekLeagazik - indafoto.hu

Azt nem igazán értem, hogy miért kell a kék jelzést egy aszfaltútra kiterelve vezetni. Ha már milliárdokat költöttek a felújítására az elmúlt években, nem lehetett volna ennek a rövid szakasznak egy fák között vezető ösvényt vágni? 

Emelkedővel indul, de csak az első száz méteren meredek, utána ellaposodik. Először szép erdőbe, majd irtások mellé értem. Egy kis alagúton átkeltem a vasúti pálya alatt:

fovarosi.blog.hu: 20150820-03 - indafoto.hu

Eszünkbe ne jusson itt a síneken bóklászni, a felújított pályán az új vonatok olyan sebességgel jönnek, hogy mire meghallod, már nincs elég időd elmenni az útból! Ahogy átérünk a vasúti alagúton, figyelni kell a jelzéseket. Hamarosan vissza kell bújni a fák közé. Ha a földek mellett maradunk, még a végén a Bárnevolna Major felé tévelyedünk el! Egy ideig a sínekkel párhuzamos az út, utána elkanyarodik. Valamikor itt volt a kb. 2 kilométerrel arrébb található Gór falu vasútállomása. 1978 óta nem állnak meg itt a vonatok. A nyolcvanas évek elején még turistaházként funkcionált a kis épület, amelyet a 90-es években aztán elbontottak, a legutóbbi vasúti felújítás óta már semmi nyoma nincs. 

Ezután az út elkanyarodik a vasúti pályától, és rövidebb-hosszabb egyenes szakaszok követik egymást.

fovarosi.blog.hu: 20150820-05 - indafoto.hu

A Mária út egy idő után elbúcsúzik a kék jelzéstől, nem tér be Szelestére. Pedig Szeleste nem egy megátalkodottan protestáns falu, két római katolikus temploma is van.

fovarosi.blog.hu: 20150820-07-MariaUtElagazas - indafoto.hu

Itt válik el a Mária út a kék jelzéstől. A K jelzés halad tovább egyenesen (a képen balról jobbra)

Egy irtásnál megláttam, hogy kicsit arrébb van egy vadászles. Immár hagyománnyá nemesedett bennem, hogy dél körül esedékes szendvicsemet egy vadászlesen költöm el, ez alkalommal is így tettem. Így közben alkalma nyílik az embernek egy kicsit egy helyben ülni, lábat lógatni, enni, tücsökciripelést hallgatni, és egy magaslatról nézni, hogy hogyan nő a fű. Időnként ilyet is érdemes csinálni. 

Aztán visszatértem a kékre. Hamarosan véget ért a hosszú, egyenes erdészeti út, és valódi erdei úton mehettem tovább. Közben már az eső rég elállt. Egyes rövid szakaszokon elképesztően sűrű lett a növényzet. Több helyen is tapasztaltam már, hogy úgy vezetik el a kék túrát, hogy a két szántóföld közötti 20 méteres sáv közepén vágnak egy kis ösvényt. De nagyobb fák híján ezt a területet a bokrok, a vadhajtások, a szeder és a csalán lepik el, így nem nagy élmény az ilyen szakaszokon átkelni:

fovarosi.blog.hu: 20150820-09 - indafoto.hu

Elkelne errefelé egy machetés cserkészosztag :-)

Ám de üsse kavics, ezen is túljutottam. Cserébe legalább találni a bokrok között szedret és fosókaszilvát is, lehet egy kicsit kajálni is útközben. Utána azért valódi erdei út is jött. 

fovarosi.blog.hu: 20150820-12-Szeleste - indafoto.huAztán egyszer csak kiértem a fák közül, és tá-dámmmm, itt van Szeleste felső vége. És egy vidáman farokcsóváló és ugató kiskutyával is találkoztam. Próbáltam lekenyerezni egy szelet szalámival, amit boldogan meg is evett, de pár lépéssel később már a bokámat próbálta meg elcsípni a kis pimasz :-)

Az első teleknél az út jobbra fordul, hamarosan elérjük a felsőszelestei Szent József templomot. A kertjében vannak padok, a templom kapujánál pedig kint van a templom története is.  Egy tipp: Ha a lenti oldalon kijövünk a templomkertből, érdemes bekukkantani a szemközti kapun is, a helyi gazda szépen rendbeszedte a házát, kertjét. 

A falu főutcáján sétáltam tovább lefelé. Ha nem pont augusztus 20-án jártam volna erre, akkor nyitva lehetett volna két kiskocsma, posta, orvosi rendelő, minden.

Érdemes betérni az ingyenesen látogatható szelestei arborétumba is, ez a falu fő látványossága. Lent szépen rendezett, szabályos ágyások között sétálhatunk, "balra fent" kastélyszállót találunk. 

fovarosi.blog.hu: 20150820-19-Szeleste - indafoto.hu

"A szelestei arborétum több szempontból is rendhagyó. Gróf Festetich Andor alapította 1873-ban ezt a felemelően szép ligetes és szabad területeket, valamint sűrűbb erdei részleteket egyaránt tartalmazó, az angol tájkertépítési hagyományokat követő parkot. Festetich után Baich Mihály lett a park tulajdonosa és igazi gazdája. Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, szelídgesztenye liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek pihentetik a látogatók lelkét. A területen, az évelőkertben több ritka, védett és szép lágyszárú is él, például kockásliliom, királyné gyertyája, stb. Rendhagyó az is, hogy az arborétum kialakítása óta nyitva áll a látogatók előtt. Nyitva tartás: Egész évben látogatható, s a belépés ingyenes." (Forrás: szeleste.hu)

fovarosi.blog.hu: 20150820-20-Szeleste - indafoto.hu

"Az alsószelestei kastélyt 1855-ben szentgyörgyi Horváth Ádám építtette, angol-gót stílusban, Baich Mihály cottage-stílusúnak vélte. 1871-ben gróf Festetich Andor kezdte meg a kert alapjainak lerakását - a gróf az első Wekerle-kormány, majd a Bánffy kormány földművelésügyi minisztere volt. 1910-ben báró Baich Mihály kezébe került a birtok, a park a lelkes hozzáértő és tervező báró keze nyomán Szeleste jelképévé vált. A park megmenekült a háborús pusztítástól, 1952-től országosan védett kategóriájú." (Forrás: szeleste.hu)

fovarosi.blog.hu: 20150820-25-Szeleste - indafoto.hu

Én az Anna Vendégházban szálltam meg. Nagyon kedves vendéglátást, tiszta szobát és jó kajákat találtam, ajánlom akár közepes, 10 fő körüli társaságoknak is!

Egy tipp: érdemes az italboltban érdeklődni a bélyegzés felől, mert a vasútállomáson már nincs személyzet, így ott a bélyegzés is megszűnt! 

Frissítés: 2020-ban a bélyegző átkerült az Anita presszóhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura.blog.hu/api/trackback/id/tr787736898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.