Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Siroktól Szarvaskőig

2020. január 15. - fovarosi.blog.hu

Vártól várig tartó, nem megerőltető séta ez a szakasz, közben szép sziklaképződményeket, aszfaltutat és sok-sok fiatal erdőt érintve. 

Éjjel a Vár Kempingben szálltam meg. A faház egyik oldalában volt az én szobám, a zuhanyzó-wc blokk külön épületben van. A szomszéd szobában tartózkodókkal szoros volt a szimbiózis - én is akkor ébredtem, amikor ők. 

Reggeli után neki is indultam a hegynek. A kemping pont a vár alatt van, így onnan is, de a vár alatti parkolóból is csodaszép a kilátás a várra:

20180715-02-Sirok-Var

A parkoló felett balra egy étterem is működik. A kék jelzés a betonúton emelkedik fölfelé, majd egy fenti tisztásnál válik el az út: balra a várhoz jutunk, jobbra a kékre.

20180715-05-Sirok-ElagazasVarnal

Innen hamar felértem a Barát- és apáca-sziklákhoz, ahonnan nem csak egymás utáni sziklákat lehetett megcsodálni, hanem Sirok és a vár felé is szép kilátás nyílt.

20180715-09-BaratEsApacaSziklak-Torokasztal

A Barát- és apáca sziklákról és a Törökasztalról bővebben lásd a Sirokról szóló posztban!

Az ez után következő szakaszokról viszont alig van mit írni. Ez csak egy összekötő szakasz, Szarvaskőig még egy fából tákolt pihenőhely sincs, nem hogy forrás, kilátó vagy mondjuk egy barlang. 

A kék kereszt elágazásnál kell vigyázni egy kicsit, a háromszög-kereszteződésbe ki kell térni jobbra. Ezen kívül végig jók, ha nem is túl gyakoriak a jelzések, egyszer sem tévedtem le a jelzésről. Széles földutak vezetnek szinte végig, sok részen kőszórt földúttal. Az előző nap már meggyötört lábaim nem örültek ennek a kőszórásnak.

20180715-13-KekHaromszogUtan

Egy földútra leérve, ott jobbra térve, majd balra kanyarodva Rozsnakpusztára értem ki. Itt egy fán találtam rá a bélyegzőre, a régi gémeskút mellett. 

20180715-14-Rozsnakpuszta

20180715-15-Rozsnakpuszta-Belyegzo

A puszta egyetlen házának kerítése mentén vitt tovább az út, innen szépen elegyengetett, kőszórt földúton, jó tempóban lehetett haladni. (A térképen tervezettként feltüntetett sárga jelzésnek 2018-ban semmi nyomát nem találtam.) A gázvezeték tábláinak keresztezése után már ereszkedett az út, míg le nem értem az aszfaltútra. Ott először jobbra kellett az útra rátérni, majd az elágazásban balra, Bátor felé a kisebb forgalmú aszfaltútra rátérni. Erről egy kilométer után kell egy szélesebb placcnál jobbra térni - az elkanyarodást jelző táblákat, feliratokat lassan elnyeli a gaz, figyelni kell. (A kőhíd után úgy 200 méterrel kell jobbra kitérni.)

Ezután is széles földúton vitt tovább az út. Egy idő után balra nyílt némi kilátás egy kopárabb domboldal felé. Ennél a résznél, a Gilitkánál kell balra letérni. A szép, fiatal erdőbe érve egy szakaszon kerítés mentén mentem tovább, majd az Egerlátónál elértem a kék kereszt jelzést. Az elektromos vezeték elérése már azt jelezte, hogy nem járok messze Szarvaskőtől. Itt néhány ponton újra szép kilátás nyílt:

20180715-31-Kilatas

20180715-32-Kilatas

 

Amikor az első házakat elértem, azt hittem, ez már Szarvaskő. De először még csak pár nyaralóház, családi ház jött. Itt fel lehet menni jobbra egy kilátóhoz, a Major-tető 369 méteres csúcsára - én ezt kihagytam. (A kék átlóval jelzett "Szarvaskői tanösvény" jelzésre kell innen kitérni, vagy a faluból induló kék háromszög is oda vezet fel.) A kék jelzés egy rövid időre még betért az erdőbe, egy ösvényre, de hamarosan kibukkant a falu utolsó házainál. 

A faluba beérve a templomot sajnos zárva találtam, de a lépcsőkön leérve egy csodaszép Hófehérke és a hét törpe installációt találtam, hát ez valami gyönyörűség volt!

20180715-38-Szarvasko-HetTorpe

Szarvaskő központjába beérve már csak fél órám maradt a busz indulásáig, így gyorsan bélyegeztem egyet abban a sárga épületben, aminek az egyik fele élelmiszerboltocska, a másik fele meg egy Nemzeti Dohányboltnak álcázott kocsma. A kocsma részben, a pulttal szembeni falon van a bélyegző. Szemben van egy vendéglő, ahol egy elképesztően szabad szájú konyhás néni panaszözönében ettem még gyorsan valamit, és mentem is a buszmegállóhoz - az is ott volt szerencsére 30 méterrel arrébb. Így egy újabb szakaszt tudtam le, a szarvaskői vár maradványait a következő túranapra halasztva. 

Ezt a szakaszt 2018. július 15-én jártam be. Kérlek, hogy az azóta történt változásokról értesíts hozzászólásban. Köszönöm!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura.blog.hu/api/trackback/id/tr7414134071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2020.01.15. 18:23:37

Azokat a mindenütt jelen lévő "érdekes sziklákat" nem árt néha jobban megnézni... mert nem biztos hogy természetesek... ;)