Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Kéktúra

Kőszegtől az Ablánci malomcsárdáig

2015. szeptember 10. - fovarosi.blog.hu

Organikus templom, iskola a határon, hótbéna Mátyás-szobor, a felkelő nap vaskapuja, és jónéhány magára hagyott épület - ez az Országos Kék Túra eleje Kőszegtől az Ablánci-malomcsárdáig.

A kőszegi városnézés után másnap a szálláson megreggeliztem (fincsi kávét, házi lekvárt, kenyérsütő gépben sütött kenyeret, nyami-nyami), és nekivágtam a második túrás napnak. 

fovarosi.blog.hu: 20150819-02-KoszegiEvangelikusTemplom - indafoto.hu

Kőszegről a Fő tértől egy cikk-cakkosan vezetett, de azért jól követhető útvonal vezet ki. Először a tucatnyi árusnak helyet adó kis piac mentén megyünk el, aztán egy nagy vörös ház háta mögött érünk ki egy másik utcára. Érintjük a Csete György által tervezett református templomot, amelyet a millecentenárium évében, 1996 augusztus 19-én szenteltek fel. (Elérhetőségek: http://refegykoszeg.hu/)

"A kétszintes épület nyolcszögletű, centrális tér. A földszinten kapott helyet egy nagy terem, egy iroda, teakonyha, fürdőszoba, amely együtt a gyülekezeti ház szerepét tölti be. A nyolcszögletű tér közepén betonból egy stilizált életfa áll (Ósz), amely egyben a födém tartópillére is, s mivel középen áll, a későbbiekben lehetővé teszi a jelenlegi válaszfalaknak a mobilizálását. Ágai között egy nyolcszögű, csillag alakú födémáttörés található, amely a felette lévő templomtérből a fényt közvetíti a földszintre. Maga a szakrális tér a jurtaszerű, ószövetségi sátrat idéző emeleten helyezkedik el, melyet egy üvegkupola zár le. Visszatérő elem a református csillag, amely a kupola vasszerkezettében, a belső architektúra fadekorációjában is megtalálható. A tér közepén áll az úrasztala üveglappal, amely a fényt közvetíti tovább az alsó térbe. (...) Az épület fő szintje emberi karokat utánzó feljárón érhető el, amely alatt kiszolgálóhelyiségek (vécé, kazánház) találhatók. Fő anyaga a fa (ragasztott faszerkezet) és a környékre jellemző kő. Falazása az "Erős vár a mi Istenünk" várszerű, teológiai tartalmát követi." (forrás)

fovarosi.blog.hu: 20150819-07-GyogypedagogiaiIskolaParkja - indafoto.huAmikor elérjük a Gyöngyös-patakot, érdemes szemben benézni az egykori katonaiskola parkjába. Az iskolát 1856-ban alapították, megszűnése előtt "Hunyadi Mátyás m.királyi alreál és reáliskola" néven működött - ez volt az a bizonyos "Iskola a határon", amelyről Ottlik Géza írt. A második világháború végén egyre nyugatabbra kényszerült a front elől menekülő intézmény, sorsa 1945-ben, már Németország területén végleg megpecsételődött. Ezután 1956-ig a szovjet hadsereg lakta (le) az intézmény épületeit: lakhatatlan hálóhelyiségeket, lerombolt falakat hagytak maguk után, még a patak hídja is tönkrement. 1957-től működik itt a gyógypedagógiai iskola, amelyet Dr. Nagy László alapított, az intézmény jelenlegi neve "Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény". 1997-98 során az épületeket felújították, 2000-ben uszodával, 2002-ben kivilágítható teniszpályával bővültek. Az iskola parkjában megtaláljuk az ország legbénábbra sikeredett Hunyadi Mátyás szobrát, valamint többek között három hatalmas platánfát és egy ősöreg mammutfenyőt. Érdemes a mammutfenyőt közelről is megnézni: kérgének puhasága a parafára emlékeztető.  

"A valódi parkosítás az 1860-as években indult meg a laxenburgi császári kastély kertészeti igazgatójának tervei alapján. A kert századvégi arculatát Pears Vilmos őrnagy az iskola tanára munkájának köszönhetjük, aki kiválogatta az ültetendő fajokat és megtervezte elhelyezésüket. Emlékét a parkban felállított mellszobor őrzi. Valószínűleg a ma legöregebb fák akkor lettek elültetve. A park büszkesége, a legnagyobb méretű és az egyik legöregebb fa a hegyi mammutfenyő (Sequoiadendron giganteum), törzskerülete mintegy 7 méter. Hasonlóan tiszteletet parancsol a mocsárciprus (Taxodium distichum), tulipánfa (Liriodendron tulipifera), piramis tölgy (Quercus robur "Pyramidalis"), törökmogyoró (Corylus colurna). Tudománytörténeti érdekesség, hogy Kőszegről, a hajdani alreáliskola parkjából irta le Borbás Vince a Tilia Hazslinszkyana var. suberiocarpa nevú hárs változatot, melyet ma már nem sikerül egyértelműen azonosítani. A fák többsége 60 év feletti, de számos fiatalabb fa és cserje mutatja az utókor gondoskodását. Láthatóan folyamatosan pótolják az elpusztult és kivágott fákat. A park egyes részei ligetes szerkezetűek, míg máshol záródott a faállomány." (forrás)

fovarosi.blog.hu: 20150819-03-GyogypedagogiaiIskolaParkja - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: 20150819-06-GyogypedagogiaiIskolaParkja - indafoto.hu

Miután kiértem a parkból, visszatértem a K S jelzésekre, és a patak mentén, majd a patakot és az utolsó házakat is elhagyva elbúcsúztam Kőszegtől. Finoman emelkedő, kővel felszórt földúton indul a gyaloglás. 

Amikor fent térré szélesedik az út, elérjük a Z jelzést. Itt a kisebb fenyők mögött már ott fehérlenek a határkövek, jelezve, hogy ismét az osztrák-magyar határ mentén vezet az út: 

fovarosi.blog.hu: 20150819-13-OsztrakHatar - indafoto.hu

Ezután egy szakaszon együtt halad a K Z S jelzés (és a Mária út), majd a K kétszer egymás után elkanyarodik, elhagyva az ólmodi utat.  Innen egy nagyon hosszú egyenes szakasz következik, amin szépen végigbandukoltam. A térképen látható Őz-kút csábításának engedve tettem egy kitérőt a K O jelzésre. Egyre meredekebben lejtős út vezet le egy völgybe, amely a kutat rejti. Leérve nagyot koppantam, ugyanis az alábbi felirat fogadott:

fovarosi.blog.hu: 20150819-21-OzKut - indafoto.hu"Tisztelt látogató! A Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete által a forrás vizéből 2014 április 24-én vételezett vízminta laborvizsgálati eredménye alapján a forrás vize kémiai szempontból megfelelő volt, bakterológiai szempontból kifogásolt lett. A minősítés az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.) sz. Kormányrendelet 1. sz. melléklete alapján történt. A minősítés alapján a forrás vize: "NEM IVÓVÍZ"! - Szombathelyi Erdészeti Zrt."

fovarosi.blog.hu: 20150819-26-Horvatzsidany-KoszegUt - indafoto.huVisszamásztam a kék jelzésre, és mentem tovább az országút felé. Mielőtt a jelzés eléri az aszfaltutat, van egy keresztirányú nyiladék, ez az egykori vasfüggöny, pontosabban műszaki határzár pásztája. Az autóút Kőszeget köti össze Horvátzsidánnyal, ezen csak egyenesen át kell vágni, és a túloldalon tovább sétálni hosszan-hosszan nyílegyenesen.

A hosszú egyenes szakaszon csak akkor kell lassítani, amikor elérjük a P jelzést. Egy rövid ideig együtt halad a két jelzés, majd élesen elválik. Jobbra tekintve egy kis vadászati témájú képet láthatunk a sarkon. Ha itt jobbra kanyarodunk, pár lépés után egy kissé szoci hangulatú vadászházhoz érünk. De a K jelzés az ellenkező irányban halad, úgyhogy erre folytattam az utamat.  Az út két töréssel fordul jobbra, a sarkon álló vadászles remek alkalmat kínált arra, hogy felmásszak rá, és lecsücsüljek ebédelni egy jót. Ez jól bevált: közben lehet nézelődni, a szembejövő turistákat jól lenézni :-) 

fovarosi.blog.hu: 20150819-44-SzentIlonaSzobor - indafoto.huA pihenőm után megint egy hosszabb egyenes szakasz következett, amit csak egy rejtélyes, két nagy rovarral (méhekkel?) díszített faházikó szakított meg. Ennek a végén balra kanyarodik a jelzés, és nemsokára valódi erdei útként folytatódik, a Grádics-erdőben. A bekanyarodás után úgy két kilométerrel, amikor már erdei ösvényen vezet az út, először egy dagonya tűnt fel, jelezve, hogy vízhez értem újra. Ez az Ablánci-patak.

Ha figyelmesen haladunk, a falu előtt még észrevehetünk egy fura alakú jelzést. Olyan, mint egy bélyegző, vagy mint egy kígyó, ami lenyelt egy elefántot. Ha ezen - nagyra nőtt gazban - lesétálunk úgy 20 métert, találkozhatunk Szent Ilonával egy oszlop tetején. A szobor a 18. század második felében készülhetett, és a hagyomány szerint ezen a helyen volt a kora középkori falu és vár. Szent Ilona Nagy Konstantin császár anyja volt. A legenda szerint szentföldi zarándokútja során megtalálta Jézus és a két lator keresztjét, ezért mindig kereszttel ábrázolják. Itt is. Érdemes lenne egy benzinmotoros fűkaszás zarándaklot szervezni a területre. Vagy felvinni néhány birkát, környezetbarát fűnyírónak.

A kis kitérő után visszatértem a jelzésre, és hamarosan elértem a falut.

Tömördre besétálva, az első utca végénél, egy játszótérrel átellenben van egy kis élelmiszerbolt, de csak 7-10-ig, és 16-17-ig vannak nyitva, úgyhogy nekem maradt a kékkúti víz az út mentén. Itt a jelzés átvezet a hídon. (Érdemes egy pillantást vetni a hazánkban oly ritka emlékműre, amely hazánk 2004-es EU-csatlakozásáról emlékezik meg. Végre egy emlékmű, ami nem Trianon vagy valamelyik világháború felett búsong egy falu közepén, sablonos szimbólumokat puffogtatva!) Ezen az úton tovább felfelé haladva a falusi vaskapukat nézegettem. Hogy a hatvanas-hetvenes években milyen sokféle készült országszerte, ezernyi variációban, színben és mintában. Tömördön ez a legszebb, a templom alatt van pár házzal:

fovarosi.blog.hu: 20150819-48-Tomord - indafoto.hu

In front of the house of the rising sun

fovarosi.blog.hu: 20150819-49-Tomord - indafoto.huFeljebb hamar elérjük az 1890-ben épült templomot, amelynek védőszentjét ki nem találnátok. Igen, Szent Ilona. (A lelkipásztor elérhetősége 2015-ös állapot szerint: Vas Csaba András, 30 - 9478-954, vas.harang (a) gmail.com.) A templom kapuján bekukkantva megláthatjuk  az 1892-ben Klagenfurtban, August Heiter műhelyében készült oltárképet, amely Szent Ilonát ábrázolja. Aki az építészek és a szögkovácsok védőszentje, a földrengés, a tűzvész ellen kérik oltalmát.

A templom felett fából ácsolt pihenőhelyet találtam, ennek egyik tartóoszlopán helyezték el a kéktúra-bélyegzőt. Volt még ott egy rémesen unatkozó macska is, meg egy bácsi, aki arra panaszkodott, hogy milyen nehezen csukódik a megereszkedett vaskapu. Mondom én, hogy minden falu életének központi eleme a vaskapu, már évtizedek óta. Azért vannak kivételek is.

Kivétel például a tömördi kastély, amelynek bejáratánál már csak a kőoszlopokból kiálló vasak emlékeztetnek arra, hogy itt valamikor volt egy kapu. Ma már csak nyakig érő gaz van, abban áll a tábla, hogy ez itt egy természetvédelmi terület.

A Chernel-kastély kertje pont olyan siralmas állapotú, mint a kastély maga. (2012-ben még sokkal jobb volt a helyzet.) 

fovarosi.blog.hu: 20150819-56-Tomord - indafoto.hu

A kastély copf stílusban épült, a középrizalit tetején olvasható felirata: GaLLIs reDDIta PaCe ab Istro et Arabone reCeDentIbVs, a kiemelt betűket (a római számokat) összeadva az építés évét, 1809-et kapjuk. Az évszám a felirat feletti kettős címer alatt is olvasható még. Bejutni nem lehet, minden le van zárva, rácsozva. (Korábban egy keramikus házaspár lakott/dolgozott itt, de csak 2012-ig.)

Ezután úgy egy kilométert kellett szántóföldek, irtások mentén gyalogolnom. A Tömörd és Csepreg közötti autóút keresztezésénél egy téglából épült víztorony, és több majorsági épület jelezte, hogy megérkeztem Kincsédpusztára. Sajnos gyakorlatilag egy romhalmaz az egész.

Frissítés: az új nyomvonal 2017. szeptember óta már elkerüli az épületeket! utvonalvaltozas-201709-kincsedpuszta.jpg

 

fovarosi.blog.hu: 20150819-66-Kincsedpuszta - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: 20150819-67-Kincsedpuszta - indafoto.hu

Nemsokára ennyi sem lesz látható Kincsédpusztából, roskadoznak a régi épületek 

fovarosi.blog.hu: 20150819-77-AblanciMalom - indafoto.huEzután ismét egy jó hosszú egyenes szakasz következik, egy idő után a Mária út is becsatlakozik a kék vonalára. Az egyenes szakasz után ismét valódi erdőben vezet tovább az út, az utolsó két kilométeren a Szapári-erdőben. Kis "tákolt" fahídon keltem át az Ablánc-patak felett, és hamarosan ki is értem a fák közül. Először egy vándortábor mellett haladtam el, majd megérkeztem az egykori Ablánci malomcsárdához. Ez is zárva van már évek óta, a bezárt kapu mögött magasra nőtt a gaz. (Ha ezek csak egy felújítás idejére zártak be, akkor én megeszem a kalapomat.) A nagykapu bal oldalán lehet bélyegezni. Picit egyedi eset: a bélyegző fém házának felirata Ablánc-m., a bélyegzőn viszont Acsádi malom a felirat. Üsse kavics, Acsád sincs messze innen.

A bélyegzés után vessünk egy pillantást a hármas csoportba ültetett fákra. Erzsébet királyné, alias Sisi emlékére ültette őket a helyi molnár 1900-ban. 

Aznap nekem eddig a pontig tartott a túra, itt tettem egy kitérőt, mert Bükfürdőn találtam csak szállást. Kimentem az aszfaltútra, át a vasúti síneken. Pont jött egy vonat, ami elég félelmetes élmény volt. Mire meghallottam a hangját, csak 3-4 másodperc telt el, és már el is robogott a vonat. Új a pálya, új a vonat, nagy a sebesség. Eszébe ne jusson itt senkinek a síneken sétálni, errefelé nem a BzMot adja az ütemet! A sínek után sikerült lestoppolnom egy autót, aminek nagyon örültem, mert nem volt már nagy kedvem hozzá, hogy egy aszfaltút mellett kutyagoljak. Bár a malomcsárda után egy szakaszon a kék jelzést simán csak az út mentén vezetve vitték el addig a pontig, ahol egy emelkedővel indulva elhagyja az aszfaltutat. De ez már a következő nap története lesz.

fovarosi.blog.hu: 20150819-81 - indafoto.hu

 Vigyázz, ha jön a vonat

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura.blog.hu/api/trackback/id/tr397736408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása