Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Kéktúra

Bánkúttól Mályinkáig

2020. április 15. - fovarosi.blog.hu

Rövidebb, de így legalább gyerekkel is könnyen bejárható szakasz Bánkút síházától Mályinka kilátójáig.

Buszokkal, egri átszállással jutottam el Szilvásváradig. (Az egri buszállomás kerek épülete a 20. század második feléből az egyik legjobb közlekedési épület az országban, érdemes útba ejteni.) Szilvásváradon a vízesés felé indultam a hétvégi kiránduló hordákkal, de a felső parkolónál áttértem az onnan induló jelzésre. Annak a meredek emelkedőin értem fel Bánkútra. 

Frissítés: a Grand Tours - előzetes bejelentkezés alapján - buszokat indít hétköznapokon Miskolcról Bánkútra, csak a felfelé tartó irányban. 

20180728-02-Pillango

Akkor már délután négy óra is elmúlt, de nem aggódtam, mert csak egy rövid kéket terveztem erre a szombatra, Bánkúttól Mályinkáig. Egyrészt azért, mert a sárga és a kék együtt így is 16-17 km volt, másrészt azért, mert egy ismerősnél meg tudtam aludni Mályinkán. (Köszi, Ricsi! :-) )

20180728-04-SargaJelzesen

Bánkútra felérve a Fehér Sas Panzióban ettem-ittam, aztán 200 méterrel lejjebb, a síháznál bélyegeztem. 

20180728-07-Bankut-Sihaz

"Bánkút Nagyvisnyó településrésze, nevét a tőle északra található Bán-patak forrásvidékéről kapta. (...) Területe 780-930 m-es tengerszint feletti magasságban található, melyen 8 sípálya és 7 felvonó üzemel. A környék leghíresebb bánja minden kétséget kizáróan az Ákos nemzetségbeli Ernye bán volt, aki a legenda szerint a saját lovát adta át IV. Bélának, hogy királyunk azzal menekülhessen a vesztes Muhi csatából. Nemes cselekedetét folytatta, lova nélkül is visszatért a csatába, ahol súlyos sebeket kapott. Sérüléséből szerencsésen felépült, és IV. Béla oldalán részt vett a tatárdúlás utáni második honalapításban." (részletek az Északerdő Zrt. információs táblájáról, a teljes szöveg a helyszínen elolvasható.)

A síháznál az étterem pénteken 12-20, szombaton 8-20, vasárnap 8-16 óra között tart nyitva. Más időpont egyeztetés szerint megoldható. Érdeklődni: (70) 618-9745.

A turistaház mögött a síléc kerítést elhagyva többször vált utat a jelzés: először egy aszfaltútra vitt ki, de 50 méter után arról is levitt egy útra, aztán már egy ösvényen jártam a hegyoldalban.

20180728-12-KekJelzesen

A térkép az egyik csúcsot Verebec-várnak említette, de itt nincs semmilyen várrom, jelzés se visz fel a csúcsára. Érdekesség, hogy valamikor ez a szakasz kék L jelzéssel volt ellátva, ma már csak a várhoz kitérő utolsó 1-1,5 km ilyen jelzésű. 

20180728-15-RegenKekLJelzesVolt

A Vásárhely-kőnél csak pár lépést kell tenni egy sziklaoromhoz, ahonnan szép kilátás nyílik:

20180728-16-VasarhelyKo-P

 

20180728-18-VasarhelyKo

20180728-19-VasarhelyKo

 

Ezután hamar elértem a sárga jelzésig, ami jól ki van táblázva. Itt lehetett kitérni a dédesi várromhoz. A kék L és a sárga együtt indul, de csak a kék L visz fel a hegytetőre, kanyargós, emelkedő ösvényen. 

"Dédestapolcsánytól délre 4,5 km-re, a Verepce-tető nagy kiterjedésű őskori erődített telepének északi végében meredek oldalú, kúp alakú hegy tetején vannak a vár romjai. Pontos alaprajzát csak ásatással lehetne tisztázni. A sziklakúp legmagasabb pontján több méter magas falcsonk mellett betemetődött ciszterna körvonalai látszanak. A délkeleti oldalon, kissé lejjebb is vastag falú épület falmaradványa látható. A hegycsúcstól északkelet felé egy 2 m vastag, egyenes fal nyomai követhetők lefelé, 85 m hosszan, mely alul sziklában végződik. A vár pontos kiterjedését nem ismerjük. (...) 1567-ben Hasszán temesvári basa ostromolta az erősséget, mikor az elmenekülő védők a vár tornyát a törökökre robbantották." (Részletek a Bükki Nemzeti Park információs táblájáról, a teljes szöveg a helyszínen elolvasható.)

Ezután a szűk ösvényen visszatértem a kékre. A kék és a sárga közös szakasza határozott lejtéssel ereszkedett a Baróc-patak felé. Amikor elértem a patakot, a másik vízfolyásból jöttem rá, hogy itt van Vár-forrás is, csak pár lépéssel az út felett. Talán a reggeli eső miatt is, de bő vizű, tiszta, jól kiépített forrásra találtam. 

20180728-31-VarForras

A palack töltése után a patak mentén indult tovább az út, érintve a Pirító-kő szép nagy sziklafalát is:

20180728-32-PiritoKo

Ezen a részen kicsit jobban kell figyelni, mert a jelzés többször is áttér egy másik útra, ösvényre. A pataktól eltávolodtam, magasabbra emelkedtem. A vízcsobogás hangját előtt egy-egy autó hangja váltotta fel, majd az út szalagkorlátját is megláttam. Ahol végül egy rövidke szakaszra az aszfaltútra is kikerültem, már csak pár lépés, és fel is bukkant balra a Begyeleg kilátóhoz vezető ösvény. Ekkor már sötétedett, így jó naplementés fotókkal érkezhettem be Mályinkára.

20180728-34-Malyinka-BegyelegKilato

20180728-38-Malyinka-BegyelegKilato

20180728-39-Malyinka-BegyelegKilato

A szállásom most kivételesen egy ismerősömnél volt, a falu felső végében. Az itteni bélyegzést így már másnap reggelre halasztottam. 

Ezt a szakaszt 2018. július 28-án jártam be. Kérlek, hogy az azóta történt változásokról értesíts hozzászólásban. Köszönöm!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura.blog.hu/api/trackback/id/tr3414149873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2020.04.17. 06:49:54

A mályinkai kilátó rendkívül rossz állapotban van, le is van zárva.

Herschmi · http://www.talesfromtheblog.blog.hu 2020.04.17. 18:25:59

A Verebec földvár, azért nem találtál semmilyen romot.
süti beállítások módosítása