Várrom, tető, hegy... indulj!

Kéktúra

Bélapátfalvától Bánkútig

2020. március 15. - fovarosi.blog.hu

A Bél-kő hatalmas sziklatömbjétől a Cserepes-kői barlang nomád szállásán át több sziklaszirt kilátópontjáig számos látnivalót kínál ez a szakasz - az OKT egyik legszebb fejezete!

Bélapátfalván a Villa Tópartban szálltunk meg - vasárnapra túratársam is akadt. Korán reggel nekiindultunk. (A szomszédos halas étterem bejáratánál is van egy kéktúra bélyegző, ha valaki a cementgyári vasútállomásnál kihagyta.)

20180721-01-GyariTonal

Először a kempingezők által előszeretettel használt mezők mellett vitt az aszfaltút. Az utolsó sátorhelyek után jobbra kitérve a csalános, gazos ösvényre, csak pár lépés kitérő a Lóczy-forrás - itt töltsd meg a vizes palackot!

Tovább

Szarvaskőtől Bélapátfalváig

Nem  is hosszú, így gyerekkel is simán bevállalható, az egykori vártól kápolnán és beomlott tetejű, romos gyermeküdülőn át az apátságig tartó, érdekes szakasz ez.

20180720-08-Szarvasko-Var

9:35-re értem vonattal Szarvaskőre. Az állomásépület oldalában, a sárga fal előtti kerítésen is van bélyegző, de a falu központjában, a kocsma-élelmiszerbolt kombinátban is van egy. (A vasútállomásnál kulcsosház is működik 22 fő férőhellyel. Info: Reményi László, (20) 358-5037, e-mail: remolaci@freemail.hu, www.mvte.hu) Azzal szemben, a zebra túloldalán egy kis vendéglő is működik, nagy beszédű konyhásnénivel.

20180720-10-Szarvasko-Varbol

Tovább

Siroktól Szarvaskőig

Vártól várig tartó, nem megerőltető séta ez a szakasz, közben szép sziklaképződményeket, aszfaltutat és sok-sok fiatal erdőt érintve. 

Éjjel a Vár Kempingben szálltam meg. A faház egyik oldalában volt az én szobám, a zuhanyzó-wc blokk külön épületben van. A szomszéd szobában tartózkodókkal szoros volt a szimbiózis - én is akkor ébredtem, amikor ők. 

Reggeli után neki is indultam a hegynek. A kemping pont a vár alatt van, így onnan is, de a vár alatti parkolóból is csodaszép a kilátás a várra:

20180715-02-Sirok-Var

Tovább

Sirok

Külön elnéztem Sirokra, mert a kéktúrán nem jutottam be a várba. Sziklafalak és pincerendszer, kiállítótérrel - érdemes rászánni egy órát!

Sirok Budapest felől egyszerűen megközelíthető (úgy 1 óra 45 perc a menetidő): az M3-asról Nagyfügednél kell átmenni a 3-as útra, majd északnak kell tartani a Kápolna - Tófalu - Aldebrő - Feldebrő - Verpelét - Tarnaszentmária útvonalon, és már meg is érkeztünk a Sirok előtti elágazásba, ahol jobbra térve hamar a házak közé érünk. (Útközben meg lehet állni a feldebrői és a tarnaszentmáriai régi templomoknál, ezek is nagyon érdekesek!) Sirokon belül pedig sárga alapon vár jelű táblák segítik az eligazodást.  A vár alatti parkolóban kell hagyni az autót. Itt a kapunál (souvenir bolt) belépve balra lesz a Vár Vendéglő, ha pedig egyenesen felsétálsz a betonozott úton, felérsz ahhoz az elágazáshoz, ahol a kék jelzés jobbra tér, a vár felé pedig balra kell tovább emelkedni. És már ott is vagy a vár kapujában.

A felvezető útról így néz ki a vár:

20180715-02-Sirok-Var

És itt ágazik el az út: a kövezett út visz fel a várhoz, az ösvény, amin álltam, pedig a kék jelzést kapta, és a Barát- és apáca sziklákhoz, valamint a Törökasztalhoz visz: 

20180715-05-Sirok-ElagazasVarnal

Tovább

Mátraházától Sirokig

Az ország legmagasabban fekvő kávézója, utána gyönyörű kilátás újra, és a hosszú út végén rád vár a siroki vár. Mi kell még a boldogsághoz?

Mátraházán az edzőtáborban aludtam, majd reggeliztem - pompás körülmények között. Innen a Kékestetőre vezető aszfaltúton indultam felfelé, egy idő után a szalagkorlát végénél balra kitérve a főre. A kék a sárga kereszttel indul, de utóbbi egy kilométer után kitér balra, a kék pedig a sípályán kaptat fel a tévétoronyhoz. 

20180714-05-Sipalya

Tovább

Mátraszentlászlótól Mátraházáig

Borús időben is sok a látnivaló a galyatetői kilátóból, alatta remek a turistaközpont, a vízválasztó gerincről pedig jó kilátás nyílik a parádsasvári kastélyra is.

20180708-37-NagyLapafo

A szállásom már Mátraszentimrére esett, de a három település annyira összeépült már, hogy a házak között sétálva szinte csak a táblákról derül ki, hogy most éppen Mátraszentlászlón, Mátraszentimrén vagy Mátraszentistvánon járunk-e. A szállásadó egyben a Kékes hegyimentő csapat tagja is, elég jól ismeri a környéket. 

Tovább

Nagybárkánytól Mátraszentlászlóig

Esős napon is lehet sokat túrázni - pláne, ha közben vulkáni láva emléke, remek források, szurdokvölgyek és barlang színesítik az utat.

Kora reggeli ébresztővel, gyors összepakolás után ezúttal autóval mentem le Nagybárkányig. Otthagytam az autómat pár napra. Nagybárkányban mászkáltam már kicsit az odaérkezéskor, így csak a forrásnál megtöltöttem a vizes palackomat, és indultam is tovább. Az utolsó házakat elhagyva füves fennsíkon vezetett fel, majd az aszfaltúthoz le az út. 

"A települések nevében megjelenő Bárkány nevet a kutatók szláv személynév eredetűnek tartják. Bárkányt 1220-ban említette először oklevél. A falu plébániáját már az 1332-37. évi pápai tizedjegyzék is említette. Nagybárkányon keresztül halad az Országos Kéktúra útvonala, amely - főként nyaranta - igen sok turistát vonz. A környező erdők nagyvadban gazdagok, kedvelt vadászterületek. A falu közelében levő Nádas-tó (más néven Feneketlen-tó) és a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben lévő tőzegképző mohás értékes természetvédelmi terület." (Idézet a helyi információs tábláról. Még több információ helyben!)

20180707-02-NagybarkanyFelett

20180707-03-NagybarkanyUtan-ParasIdoben

Tovább

Hollókőtől Nagybárkányig

Hangya szövetkezeti bolt felirat a faluban, kilátás a Tepke kilátójából, fa matuzsálemek, és a Mária-kút hideg vize tették emlékezetessé ezt a napot.

Hollókőn kirúgtam a hámból, és a tavalyról bennragadt pénzemet a Castellum Hotelben (www.hotelholloko.hu) égettem el. Talán még egyszer sem szálltam meg medencés szállodában a kéktúrázásaim alatt. Persze ezen kívül is van egy csomó szálláshely errefelé. Másnap reggel hat óra körül már ébren voltam, hét óra után pár perccel már reggelizni is bekönyörögtem magam (fél nyolctól van amúgy reggeli), így fél nyolckor már a Hollókő feletti régi szabadtéri színpad, majd a vár reggeli képében gyönyörködtem, meg a hibás táblán bosszankodtam.

20180704-03-Holloko-Var

Innen először egy széles földúton indultam tovább, majd kiértem egy jókora tisztásra. Itt eltűntek a jelzések, de a térkép alapján sikerült eligazodnom. Az elágazásnál vagy balra kitérsz a füves útra, és "átlóban", egy fasor mellett is elhaladva érsz le, vagy itt még egyenesben maradsz, és leérve fordulsz balra. Ahol a két út újra összeér, ott lesz már jelzés is. A lényeg a balra kanyarodás, a réten végig átgyalogolás. A rét aljában egy fej méretű jelzés kárpótolt a hiányért :-)

20180704-07-KekJelzes

Tovább

Cserhátsuránytól Hollókőig

Cserhátsurány jobb sorsra érdemes épületeitől Nógrádsipek szép faluközpontján át Hollókő váráig sokféle látnivalót tartogatott ez a szakasz is.

Már előző nap lementem Cserhátsurányba. Tulajdonképpen a bélyegzőhelyen aludtam, ugyanis a Flamingóban van egy kis presszó elöl, meg három kiadó szoba hátul. Így egy kicsit körül tudtam sétálni Surányban. Sajnos a fenti nagy templomot csak kívülről láttam, pedig ez valóban egyedi. A korábbi, kisebb templomot úgy bővítették ki az 1930-as években Lux Kálmán vezetésével, hogy a korábbi főhajó közepére merőlegesen épült egy új főhajó. Így viszont most a templomtorony az oldalhajó végében van. 

20180703-01-Cserhatsurany-Templom

20180702-02-Cserhatsurany-Templom

Tovább

Becskétől Cserhátsurányig

Buddhista sztúpa, egy felhagyott bánya, és csodás kilátás Szandavár romjairól - van bőven látnivaló ezen a szakaszon is!

Reggel korán felkeltem, hogy a túrázás után maradjon időm a hazautazásra is. A 6:41-es busszal átmentem Bercelről Becskére. Felmentem a sztupához körülnézni - én voltam ott egyedül. 

"Becske fontos szerepet tölt be a magyarországi Gyémánt Út buddhizmusban: országos elvonulási központ és a nagy nyári kurzus helyszíne. A központ 1998 óta folyamatosan változott, felődött és épült. Minden évben meditációs kurzusnak, beavatásoknak ad otthont. (...) Az évek során sikerült olyan körülményeket teremteni, amelyek lehetővé teszik akár több ezer fős nyári kurzusok megrendezését is. Ez midig az év legnagyobb és legizgalmasabb hazai eseménye, Láma Ole Nydahl európai programjának egyik fontos állomása. A közel 50 hektáros terület a Gyémánt Út buddhista központok szíve. Az aktivitás elsősorban a hétvégékre jellemző: meditációs programok és munkával töltött hétvégék váltják egymást. Bármilyen eseményről legyen szó, a résztvevők az ország különböző városaiból érkeznek, ezért sok magyar gyakorló sajátjának tekinti ezt a helyet. (...)" (Részletek a helyi információs tábláról, a teljes szöveg a helyszínen elolvasható)

Tovább

Alsópeténytől Becskéig

Az új Prónay-kilátó is felkerült a látnivalók közé, de van templom és sztupa is ezen a szakaszon.

Reggel a 8:15-ös vonattal mentem el Vác-Alsóvárosig, onnan pedig a büfé épületének elülső oldalánál levő buszmegállóból volt buszom Alsópetényre. Ott újra elsétáltam a milleniumi emlékmű, a kastély, az 56-os emlékmű, majd a fogadó épülete előtt, és a buszmegálló után el is kezdtem emelkedni a Béke útra jobbra térve. Az utolsó házakat elhagyva, a hegy oldalában emelkedve balra egy-két ponton szépen ki lehet nézni Alsópetény felé:

20180630-07-AlsopetenyFelulrol

A Korpa-hegyet megmászva az emelkedő lejtősebbre váltott - itt ki is léptem kicsit. 

20180630-08-KorpaHegy

Tovább

Szendehelytől Alsópetényig

Rockenbauer Pál emlékoszlopa halálának helyszínén, a Naszály 652 méteres csúcsán, és vállig érő csalánban is megfordultam ezen a hosszú, de szép szakaszon.

Éjszakára Katalinpuszta végében, a diáktáborban szálltunk meg:

20180617-01-KatalinpusztaiDiaktabor

A faházak egyike helyett a tanári épületben kaptunk egy szobát. Visszafelé a piros jelzésen indultunk - eleinte nagy gazban, később jól kijelzett ösvényen. Azért választottam ezt a jelzést, mert így érintettük a Rockenbauer kopjafát is:

20180617-04-RockenbauerPalKopjafa

"A Másfélmillió lépés Magyarországon című dokumentumfilm-sorozat tette közismertté Rockenbauer Pált, a természetjárót, televíziós szerkesztőt, a magyar televíziós természetfilmezés kiemelkedő egyéniségét. Forgatott Indiában, Nepálban, az Antarktiszion, de Amerikába és Óceániába is eljutott. Megmászta a Krivánt és a Kommunizmus-csúcsot. Nevét az Országos Kékkör egyik önálló túramozgalma is őrzi: Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra. Végakarata szerint Zengővárkonyban, az öreg szelídgesztenyésben temették el." (A kéktúrás infotábla szövege)

Ezután folytattuk a domboldalban az utunkat a piros jelzésen, amíg az egyik kereszteződésben el nem értünk egy táblához, amin már a kék jelzés is rajta volt. Ez egyben a Gyadai-tanösvény útvonala is. Itt tanulhatunk a környék baglyairól, fáiról, a faszén készítéséről. A hol emelkedő, hol lejtő út egyszer csak egy függőhídnál kötött ki:

Tovább

Nógrádtól Szendehelyig

Nincs is messze Budapesttől, mégsem túl ismert a nógrádi vár. Pedig nem csak onnan, hanem a közeli Lokó-pihenőnél is csodaszép a kilátás!

A 9:07-es vonattal indultam a Nyugati pályaudvarról, majd Vácon átszálltam a kis Bzmot tömdödömre Nógrádig. Ott az első utam a várba vezetett egy fotózásra. Belépő, pénztár nincs, nyugodtan fel lehet menni bármikor. Éjszakára ki szokták világítani a várat. 

"(...) A megye névadó településének vára kezdetleges földvár formájában már a honfoglalás előtt is fennálott. (..) A honfoglalás koráról szólva Anonymus, III. Béla király névtelen jegyzője is megemlékezik váráról a Gesta Hungarorumban. A nemzeti királyság megalapításával a király birtoka lett s középpontja a róla elnevezett várszerkezetnek és székhelye Nógrád vármegyének. A XIII. század második felében a váci püspöknek voltak itt birtokai. (...) A vár urai az egész középkoron át a váci püspökök voltak, de 1458-ban a várat Szilágyi Mihály kormányzónak adták át. Szilassy Vince (1450-1469) váci püspök, majd utóda, Báthory Miklós (1475-1505) Hunyadi Mátyás uralkodása alatt egy traui építőmesterrel helyreállíttatták a várat. Az Itáliát megjárt humanista főpap reneszánsz ízlésű építkezésbe kezdett. Ekkor épült a mai romjaiban is impozáns Öregtorony. 1527-ben Szapolyai János király vette birtokába a várat, s királyi várőrséggel látta el. 1544-ben a törökök a várat, melynek őrsége gyáván megszökött, kardcsapás nélkül birtokukba vették. A török szépen berendezkedett. A várat megerősítette, s a mezőváros templomát mecsetté alakította, s nagy gondot fordított a vízhálózat kiépítésére. 1594. február 27-én Pálffy Miklós és Tiefenbach Kristóf visszafoglalta az erősséget a törököktől. (...) A töröktől a sors adta ismét magyar kézbe, igaz, hogy túl sok köszönet akkor már nem volt benne. 1685-ben ugyanis villám csapott a vár legerősebb tornyába, ahol a puskaport tartották, minek következtében a bástya összeomlott. A török veszély elmúltával a Rákóczi szabadságharcban jutott ismét szerephez a nógrádi vár. Maga a fejedelem kérte Bottyán Jánost a vár kijavítására, nehogy az ellenség kezére kerülve felhasználhassa védelméül. Földváry László kapitány vezetésével meg is indult a szükséges építkezés. A rendbetételhez azonban kevés volt a pénz, s ez aztán végképp megpecsételte a vár sorsát. Vak Bottyán ugyan még kísérletet tett a megmentésére, de miután a kuruc világ szerencsecsillaga leáldozóban volt, s a várat nem akarták használható állapotban a császáriak kezére adni, 1709. októberének második felében a Kókai ezrede által megszállva tartott vár falait lerombolták. A hamarosan megjelenő ellenség hasonló meggondolásból tovább bontotta a még épen maradt részeket, így mire III. Károly kiadta az utasítást a magyarországi várak elpusztítására,ez az intézkedés Nógrádot már nemigen érintette. (Részletek a vár alatt kihelyezett információs tábláról, a teljes szöveg a helyszínen elolvasható.)

A vasútállomástól a kék L jelzés visz fel egy sétányon, majd utcácskákon át a vár feljáró útjáig. Lent, a vár tövében Béla bácsinál enni is lehet. (Mi kihagytuk, mert éppen zártkörű rendezvény volt az iskolai ballagás napján.) A vár bejárata előtt a hét vezért faragták ki fából. A vár területe igazából egy nagy rét, ennek szélén lehet körbesétálni. Remek a kilátás innen Nógrádra és a környékre több irányban is.

Tovább

Kóspallagtól Nógrádig

A durva emelkedőket végül csak túléltem valahogy, és a Csóványos kilátója pont olyan remek program lett, mint a Nagy-Hideg-hegy turistaháza. Szóval bátorság, túrázók, jó ez a szakasz, megéri!

Reggel korán, már hatkor felkeltem, és összecuccolás után fél hét körül neki is vágtam, mert hosszú, és nagy emelkedős szakasz volt előttem. Kóspallagon visszasétáltam a templomig:

20180610-02-Kospallag-Templom

A templom rendezői jobb oldalán indul a zsákutca táblás Kálvária utca, ezen vezették ki a jelzést. Feljebb, az utolsó házakat elhagyva, a kis tisztás tetejéről nézz még egyszer vissza, később már nem lesz jó rálátás Kóspallagra:

Tovább

Nagymarostól Kóspallagig

Ez volt az egyetlen túraszakasz, ahol nem csak szitakötőket fotózhattam, hanem pávát és szurikátát is. A Julianus-kilátóból pedig két ellenkező irányban is a Dunára nyílik kilátás. 

Hajnalban még szakadt a viharos eső, még áldozata is volt a Dunántúlon. Így kényszerűen csak később indultam neki a túrázásnak. Autóval mentem ki a váci vasútállomásig, onnan a 9:10-es vonattal indultam tovább Visegrád-Nagymaros vasútállomásra.

Nagymaroson csak bélyegeztem, majd indultam is tovább, a szép szecessziós homlokzatú iskola épületénél balra, majd az éppen felújítás alatt álló templom előtti térnél hegynek fel indulva. (honlap: www.nagymarosiplebania.hu)

A nagymarosi gótikus műemléktemplom a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke, amely négy évszázad átépítései során kapta meg mai arculatát. Nagymaros templomát 1331-ben említi először írásos emlék. A város növekedésével és felvirágzásával a korai kistemplom szűknek és szerénynek bizonyult, ezért valószínűleg a XIV. század második felében hajóját kibővítették és megmagasították. A templomot a XV. század végén ismét átépítették, hajóját kelet felé egy szakasszal meghosszabbították, és egy új sokszög záródású támpilléres szentélyt építettek hozzá. Az építkezés utolsó szakaszában kezdődött meg a monumentális torony építése. Alsó része négyzetes hasáb alakú, itt nyílik a pompás csúcsíves kapu. A felette lévő szint (a harangemelet szintjétől) már nyolcszögletű alaprajzú, mely fölé bádogfedéssel borított, sokszög formájú téglakupola került, csúcsán a kereszttel. A templomot 1771-72-ben barokk stílusban építették újjá Leonard Schade kamarai építész tervei szerint. A szentélyt félkörívesre alakították, és félgömb kupolával fedték. A templomhajóba falpilléreket emeltek gazdagon tagolt párkányzattal, befalazták a régi gótikus ablakokat, és új, nagyméretű szalagkeretes ablakokat nyitottak a szentélyben és a hajóban egyaránt. A főkapu előterében található az a gyönyörű, 1509-ben készült gótikus csillagboltozatú mennyezet, amelyhez hasonló Magyarországon nem sok helyen található. (Részlet a plébánia hirdetőtábláján kihelyezett ismertetőből)

A meredeken emelkedő Diófa utcán át hagytam el Nagymarost.

20180609-09-UtolsoHaz

Az út balra tért, majd a nemzeti park tábla után egy vízmosás medre felett emelkedett a Templom-völgyben. 

Tovább

Dobogókőtől Visegrád-Nagymarosig

Makovecz síházát, rétet és forrásokat, gyönyörű patakpartot és remek vendéglőt is érint ez a hosszú, de nagyon szép út. Ennek a szakasznak a teljesítésével befejeztem a dunántúli részt. Buborékos naplementével ünnepeltem meg a Duna vizén!

Fél tízre értem csak fel Dobogókőre, mivel a HÉV helyett pót-lóbuszok jártak. Így az Eötvös Loránd menedékháznál történt gyors bélyegzést követően csak egy rövid sétát tettem a sárga-piros (és egyéb) jelzések közös szakaszán a Rezső-kilátóig. Ez nem egy lépcsős kilátótorony, hanem egy szikla terasz, ahonnan remek panoráma tárul a Dunakanyarra.

20180527-006-Dobogoko

Tovább

A Rozália téglagyártól Dobogókőig

Három barlangot és egy teve formájú sziklát is érintettem, ráleltem egy harkály fiókára és egy ismeretlen Makovecz épületre is, míg - két szakaszra bontva - feljutottam a magyar Rolling Stones-ra.

A Szentlélek térről induló 218-as busszal mentem ki a téglagyári bekötőútig. Itt már csak egy gyors bélyegzés volt, majd a sínek mentén végigloholtam a busz Kövesbérci utca megállóhelyéig. Innen a Kövesbérci utcán indul felfelé a jelzés, idővel a fák között elhagyva a házakat. Emelkedővel indul az út, de a sötét fellegek miatt kapkodtam a lábam hegymenetben is. 

20180430-06-Fellegek

Feljebb érve, már vízszintesebb, és az erdő szempontjából ritkább részen jártam, amikor el is ért az eső. Beálltam egy vastagabb törzsű fa alá, 15 perc alatt át is vonult felettem a front, mehettem tovább. Fent egy nagyon kellemes részen sétáltam végig, ritkásabb erdőben, sziklás hegytetőn, a Köves-bérc csúcsa alatt. 

Tovább

Hűvösvölgytől a Rozália téglagyárig

A nagylelkű Glück Frigyes öröksége mentén túráztam a villamos végállomástól a Hármashatárhegy kilátóján át a Rozália téglagyárig. Budapest környéki kirándulásnak is ideális, drámai emelkedőktől mentes, látnivalókban gazdag szakasz, távcsővel még klasszabb!

Ez volt az egyetlen túraszakasz, amit nem busszal vagy vonattal közelítettem meg, hanem villamossal. 

A hűvösvölgyi végállomáson csak egy gyors bélyegzés, majd a főúton lejjebb sétálva (nem a jelzésen) pár lépés után el is értem a helyi központot. Itt van egy Lidl, több kávézó, még posta is - szóval kezdheted úgy is a napot, hogy feljössz ide reggelizni. Van játszótér és park is. Én a Varga's Caféba ültem be egy sütire és kávéra.

20180428-03-Huvosvolgy

A villamos végállomáshoz képest az út túloldalán lefelé kell indulni, majd a 2009 októberében leégett Balázs vendéglő helyénél kell balra letérni, és az Ördög-árok vízfolyása felett átlépve, majd pár lépés után balra kanyarodva mehettem is az erdőbe. A Glück Frigyesről elnevezett sétaút hol enyhe lejtéssel, hol kisebb emelkedéssel tesz egy nagy kerülőt a Nyéki-hegy tövében. Közben számos kisebb látnivaló akad. Először padokhoz és azokon túl a vitorlázó repülőtér rétjéhez értem el, majd több ponton határköveket pillantottam meg bal kézre. 

Tovább

Piliscsabától Hűvösvölgyig

Reggel időben elindultam otthonról, és elértem pont egy személyvonatot is a Nyugatiból, így 9:18-kor már Piliscsabán bélyegeztem. És közben az jutott eszembe, hogy ha a Petőfi Csarnok a PeCsa, akkor mi Piliscsaba? 

20180422-001-Piliscsaba-Vasutallomas

A szép állapotú vasútállomást elhagyva át kellett sétálni a fél falun (térkép nagyban itt), érintve egy jópofa, négyosztatú óvodát, egy cégéres táblát, majd a templom háta mögött kellett balra kanyarodni. A Kálvária utcában az első kocsmában ittam egy kávét, megnéztem a jópofa régi táblákat, aztán mentem is tovább. (Kicsit feljebb, az út másik oldalán is van még egy büfé.) A falut elhagyva, egy idő után jobbra kellett kitérni a sorompónál, így hamar fák között találtam magam. Egy fa kapun át Tájvédelmi Körzetbe értem. Ez egy gyönyörű erdőszakasz kezdete, több kilométeren át lehet jókora, szép korú fák árnyékában sétálni. 

Feljebb egy újabb kerítéshez érve balra megláttam az Erzsébet kutat:

20180422-013-ErzsebetKut

"Piliscsaba 1808-ban József nádor tulajdonába került, aki a falut uradalma központjává tette. Itt a környéken az utóbbi években pusztultak el azok az idős faóriások, amiket a hagyomány szerint ő ültetett kedvelt vadász-erdejében. Erre utal a közelben található idős kőhíd, gesztenye-fasor és az 1825-ös dátumot viselő Elise- (Erzsébet-) kút is. A közelben található Nádor-hegy és József-liget is az ő emlékét őrzi. József nádor után a falu birtokosa fia, József Károly főherceg lett. Az ő felesége volt Klotild szász-koburgi és gothai hercegnő, akiről a falu északi oldalán fekvő Klotildliget a nevét kapta." (Részlet a helyi információs tábláról)

Tovább

Dorogtól Piliscsabáig

Ejtőernyősök az Öreg-szirten, a pálosok első magyarországi kolostorának romjai, az ország harmadik legnagyobb barlangrendszere és egy hangulatos pincesor is útba ejthető ezen a változatos képű szakaszon.

Az azért vicces, amikor a gyorsított személy indul késve - gondoltam magamban a vonaton. De jó volt a kedvem, mert előző nap egy haverommal felidéztük, hogy annó milyen jó IKEÁ-s termékneveket találtunk ki. Köpet csésze, Lommaltölt kerti tároló, Sörrebor bárszekrény, meg ilyenek. (Továbbiakat kommentbe várok! :-) )

Dorogon a vasútállomás aluljárójából felérve jobbra tértem, és már indultam is a szép napsütésben túrázni. Az üzletsornál kell balra letérni, majd egy kis parkocskában Petőfi szobra mellett elhaladni, aztán a kápolnánál jobbra térni. A városból kiérve át egy fahídon, majd a kis szántóföld felső oldalán, az akácosban vezet tovább az út. Az enyhe emelkedő tetején pár lépést balra kitérve az egykori lencsehegyi bányaüzem felé lehet elnézni:

20180421-08-LencsehegyiBanyauzem

Az emelkedés tetejénél elértem a 117-es utat. Itt pár lépést balra, majd az út túloldalán az autókat kitiltó korláton átlépve visz tovább az út. Itt már be is értem Kesztölcre. Kétszintes házak között visz a jelzés az utcákon át. A falu felsőbb részén van egy árnyas, pados sarok, ha szeretnél leülni, itt kellemesen megteheted. A térképemen még jelzett büfé (na jó, kábé kocsma) már megszűnt, úgyhogy vendéglátás, bolt csak a falu közepén lehet, a kék vonalán már nincs. 

Tovább

Pusztamaróttól Dorogig

Jó hosszú, de élményekben gazdag szakasz fantasztikus barlangokkal, kegyetlen kaptatóval és szép kilátópontokkal - ez volt az út Pusztamaróttól Dorogig.

A bajnai szállásról a vendéglátóink visszavittek minket a K jelzésig, a parkolóig. (Ami inkább egy forduló, mint parkoló, nem egy nagy hely.) A parkolóból még az úton kell egy keveset emelkedve továbbmenni. Jobbra letérés után nem szabad lelkesen felvágni a földúton, mert már pár lépés után kitér a jelzés balra egy kis ösvényre. Ezen felfelé emelkedve idővel szép kilátás nyílt a Kecskekői-kőbánya felé:

20180414-04-KecskekoiKobanya

Tovább

Koldusszállástól Pusztamarótig

Elhagyatott erdészház, óriáshangyák, egy kétszáz éves hársfa és jókora szikladarabok színesítették utamat Koldusszállástól Pusztamarótig. 

A 7:50-es személlyel mentem a Déli pályaudvartól Alsógalláig. Az esős idő hamarosan naposra váltott, bár a sár és a felhők megmaradtak. Alsógallán a vonatról leszállva visszafelé indultam el a peronon, majd a peron végén lementem az út szélére. Ez a Tarjáni út. Igen forgalmas, sok a teherautó is, úgyhogy óvatosan!

20180413-01-AlsogallaUtan

Tovább

Szárligettől Koldusszállásig

Túráztál már autópálya alatt? Itt azt is lehet. De volt sajtvásár, hegytető és meglepetésszerű bivalycsorda is ezen a szakaszon.

Az indulás olyan szempontból könnyű volt, hogy Budapestről óránként van egy vonat Szárligetre, így 40 perc vonatozás az egész. Szárliget vasútállomáson a felüljáróról ne a székelykapu, hanem a szoci szolgálati épület irányában kellett lemennem. Ezen az épületen van a bélyegző, ne feledd!

Pár lépéssel később, az úthoz kiérve van egy remek nyitvatartású Spar, itt még bepótolhatod az étel-ital feltöltést. Érdemes, aznap már nem lesz rá több lehetőség. Ezután egy viszonylag új szakasz következett, 2016-ban módosult ugyanis az útvonal. A Kőrösi Csoma-forrás és a Kifli-tó is kimarad. Ehelyett a túra egy meredeken emelkedő, majd fokozatosan lejtő szakasszal átmegy a piros jelzéshez látogatóba, és együtt mennek tovább az autópálya, majd Nagyegyháza felé.

utvonalvaltozas-201607-szarliget-somlyovar.jpg

A 2016-os vagy korábbi térképek nem így jelölik, de a jelzések jók, nem fogsz eltévedni. A K-P közös szakasz elvisz az autópályáig, ott alagúton kell átbújni:

20170930-14-AutopalyaAlatt

Tovább

Várgesztestől Szárligetig

Kilátás Várgesztesre az Oroszlán-kőről, az ismeretlen Rockenbauer Pál-emlékfa, az újjáépülő Vitányvár, egy erdei temető és egy új kilátó - megannyi ismeretlen csoda került elém ezen a szakaszon.

Várgesztesről (térkép itt) reggel időben elindultam, fél 9 körül elhagytam a szállást. De a faluban elbolyongtam még, mert először a Nemzeti Dohányboltnál kerestem a bélyegzőt, az meg csak délben nyit. Szemben, a buszmegállóban egy lány elmondta, hogy van bélyegző az ABC-nél is. Így - egy rövid templomnéző kitérő után - elindultam a kék jelzésen. Hamarosan meg is lett az ABC (Gesztes Market, 2017-ben nyitva: H-P: 7-18, Szo: 8-16, V: 8-13), bélyegeztem is, és be is vásároltam. (Délutánonként az udvarban van söröző is.) 

20170821-027-ZsigmondKo-Vargesztes"A helyet 1231-ben,a  várat 1326-ban említik először oklevelek. A várgesztesi vár tagja volt a Neszmély - Tata - Vitány - Gesztes - Oroszlánkő - Gerencsér - Csókakő védelmi vonalnak, amely a Vértesben épült ki. Sokáig királyi vadászkastélyként működött. Falai között megfordult 1388-ban Mária királynő, Zsigmond király 1399-ben, Albert herceg 1435-ben, és II. Ulászló 1495-ben. Miután a törökök az ország középső részét meghódították, a gesztesi várat is elfoglalták és 1588-1605 között megszállva tartották. (...) A XVII. században az Esterházy család kezére került a vár és a hozzá tartozó várbirtokok és 1945-ig az ő tulajdonuk is maradt. Ez alatt az idő alatt a vár nem pusztult el úgy, mint a többi magyar vár és jelentős részei megmaradtak. A II. világháborúban azonban romlott az állapota. (...) 1960-63 között folyt a feltárás és az építkezés. (...) A tetőről csodálatos kilátás nyílik a vár alatt elterülő falura, a Vértes erdőrengetegére s jó időben a távoli Tata és Tatabánya környéke is látható. A falu lakói máig őrzik német nyelvüket, hagyományaikat; működik nemzetiségi dalkör- és ifjúsági néptánccsoport. Jelenlegi templomukat 1872-ben építették. Az 1990-es évek második felében épült fel a 125 házból álló, minden igényt kielégítő üdülőpark a falu határában. (...) Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően kialakításra került egy horgásztó 0,8 hektáros területen, mely rekreációs pihenőhelyként is működik. (...)" A falunapot júniusban, a Vendel napi búcsút októberben tartják Várgesztesen. (A buszmegállónál található információs tábla szövege, a teljes szöveg a helyszínen elolvasható)

A falu végén van egy mesterséges tó, ennek partján reggeliztem meg. Szóval jól eltöltöttem az időt a faluban, na :-) 

20170821-015-Vargesztes-To

A tó partjáról már fel lehet nézni arra a sziklára, amelyre felvisz a jelzés, így lehet előre szörnyülködni, hogy aszongya "Én? Oda? Na neeee!"

Tovább

Gánttól Várgesztesig

Egy fotogén csiga, az egyik legősibb várunk maradványai, egy kis barlang, hatalmas öreg fák bukkantak fel utamon az omladozó Gesztes váráig. 

Gánton a Hegyalja út 39. alatti vendégházban szálltam meg. Nagyon szép ház volt, határozott, de kedves tulajdonos nénivel. Ha kell, pár házzal arrébb van Märy néni vendéglője, színvonalas étteremként működik. ABC viszont szombaton csak 14:30-ig van, utána és vasárnap már nincs nyitva.

Gántról csak 9 után, szóval elég későn indultam el. Egy kis - német feliratos - kápolnánál hagyja el a jelzés az utolsó házakat, és egy szép, kies pusztaság szélén indul neki a hegynek: 

20170820-02-RetiDulo

A rét felső végében elértem a sárga jelzést. Itt egy kicsit elcsavarogtam: azt hittem, hogy a sárga jelzés felett valahol balra megy ki a kék is. De nem, csak egyenesen tovább. A Pap-völgy eleinte ritkásabb növényzetű, kopárabb:

20170820-04-PapVolgy

Itt rengeteg fényes zöld hátú kis ganajtúró bogarat láttam:

20170820-05-Bogar

Tovább